Veertig procent is nog spoorloos maar ruim zestig procent van huishoudens met een laag inkomen heeft de gemeente om een maand bereikt voor de door het Rijk beschikbaar gestelde energietoeslag van € 800. 2980 van de 4900, meldt de gemeente, die voor het doorgeven van de rijksbijdrage is ingeschakeld.

Deze doelgroep is vaak moeilijk te bereiken, zegt de gemeente. “Ook kregen deze inwoners tips om energie te besparen.”

Campagne

Wethouder Marijn van Ballegooijen (Werk en Inkomen) vindt het ‘heel goed’ dat zoveel inwoners met een laag inkomen de energietoeslag krijgen. “Door de campagne die we gevoerd hebben, bereikte de gemeente veel inwoners met een laag inkomen. We komen hierdoor in contact met inwoners die nog niet eerder gebruik maakten van minimavoorzieningen. We zien dat steeds meer huishoudens het moeilijk hebben door de hoge prijzen.”

Automatisch

Al 1650 inwoners kregen automatisch de toeslag. En 230 inwoners, die een aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO) op de AOW van de SVB ontvangen, krijgen de toeslag nog voor 1 juli uitgekeerd. Zij krijgen de toeslag automatisch op hun rekening en krijgen hier een brief over.

Meer dan 1100 mensen dienden een individuele aanvraag in, zegt de gemeente, die de aanvragen nu behandelt. In totaal heeft de gemeente dus aan 1880 inwoners de energietoeslag uitbetaald. Voor inwoners die niet in aanmerking voor de regeling voor energietoeslag en toch hun energierekening niet kunnen betalen kan de gemeente een uitzondering maken.

Energiebesparing

Inwoners kunnen volgens de gemeente zelf ook iets doen om de kosten te drukken. Zij voert ook een campagne met energiebesparende tips.

Met kleine maatregelen en het aanpassen van gedrag kan volgens haar namelijk meteen op energie worden bespaard. Zij heeft een hele reeks eenvoudige bespaartips op een rij gezet, die bij elkaar met zeer beperkte investeringen al snel honderden euro’s per jaar kunnen schelen op de energierekening. zegt zij.

De gemeente werkt bij de energiebesparing in huizen samen met de welzijnsorganisatie Participe, Stichting Belklus, de gratis energiecoaches en het Energieloket Amstelveen, die onder andere energiewebinars geeft. Inwoners kunnen voor informatie over energiebesparende maatregelen kijken op www.regionaalenergieloket.nl/amstelveen.

Voor 31 oktober aanvragen
Inwoners met een laag inkomen krijgen eenmalig per huishouden een energietoeslag van € 800. Huishoudens die de toeslag niet automatisch krijgen, kunnen die zelf online aanvragen via www.amstelveen.nl/energietoeslag of via een aanvraagformulier bij het Amstelveenloket. Voor antwoorden op vragen kan men ook terecht bij amstelveenloket@amstelveen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.