Tweede Kamerlid Wybren Haga wil van de Minister van Binnenlandse Zaken weten waarom het in Amstelveen wonende bestuurslid Hans van Tellingen van BVNL door het Rijk in de gaten gehouden wordt. Voor dat extra toezicht is zelfs de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding ingeschakeld, bleek eindelijk uit openbaar gemaakte WOB-verzoeken over de coronacrisis. Van Tellingen was ook lijstduwer van de fractie in de Amstelveense gemeenteraad.
Volgens Haga treft het ‘politiek geëngageerde burgers’ die mogelijk op social media door het Rijk zijn gecensureerd . Zoals BVNL-bestuurslid Hans van Tellingen.
Vrij land
land als Nederland heeft de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staan, meent BVNL. “De regering mag bekritiseerd worden door de burger, zonder dat dat gevolgen heeft. Althans, dat is hoe het zou moeten zijn. De afgelopen twee jaar hebben veel burgers ondervonden dat kritiek hebben op de overheid je duur kan komen te staan. Het coronabeleid werd al snel een soort doctrine.” Wie weigert zich te conformeren wordt volgens BVNL monddood gemaakt. “Niet alleen door aanhangers van de coronareligie, maar ook door de predikers ervan.”
Corona
De overheid blijkt actief critici van het coronabeleid op social media te hebben gevolgd. Volgens BVNL worden onschuldige burgers, die niets meer deden dan zich uitspreken, geschaduwd als ware zij staatsgevaarlijk. Ook lokaal zegt de fractie te staan voor absolute vrijheid van meningsuiting. Als dat niet kan, leeft men niet meer in een democratie, meent de partij. Een van de schriftelijke vragen aan de minister luidt: Klopt het dat BVNL-bestuurslid Hans van Tellingen een van de prominenten was die gevolgd werd? En verder wil Haga weten met welke techbedrijven afspraken zijn gemaakt over het verwijderen van berichten en of men daaruit kan concluderen dat er sprake is van censuur door de overheid. “Klopt het dat er sprake is van een georganiseerde aanpak van de rijksoverheid, om burgers met een kritische mening over het coronabeleid in diskrediet te brengen?” vraagt Haga verder. Hij wil zo snel mogelijk antwoord op zijn vragen.
Ik ben voor vrijheid van meningsuiting, maar niet als die vrijheid voor anderen gevaarlijk wordt. En dat is nu net het geval bij figuren die grote tegenstanders waren van het gevoerde coronabeleid en bewust de boel gingen provoceren.
Vrijheid van meningsuiting wordt beperkt door het recht van anderen om te worden gevrijwaard van opzettelijke beschadiging. Laster, smaad en openbare belediging zijn zelfs strafbaar.
Ik vind het een zeer geruststellend idee dat leden van FvD in de gaten worden gehouden. Dat is niet voor niets, denk ik dan.
Tja zo denk Poetin er in zijn land ook over geloof ik.
Ik ben absoluut geen aanhanger noch sympathisant van FvD, maar wel een groot voorstander van de vrijheid van meningsuiting. Gegeven sommige reacties op dit blog is blijkbaar niet iedereen die mening toegedaan. Dat mag.
Dat ben ik ook! Maar er zijn uitzonderingen omschreven in de grondwet. Trouwens ik vind het niet sjiek, omdat jij nou ergens tegen bent, je dan maar niet te houden aan de afgesproken regels in het parlement. Dus zeer provocerend wel handen gaan schudden en geen mondkapje dragen in situaties dat men dit bij meerderheid heeft afgesproken.
Tegen wie heb je het, Olaf? Wie is hier geen voorstander van vrijheid van meningsuiting behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet?