Corona heeft geen rol bij hun afweging gespeeld, zeggen ze, maar bijna twee op de vijf Nederlandse huizenbezitters deden gedurende de looptijd van hun hypotheek een extra aflossing. Meer dan een kwart (27 procent) van deze groep loste op jaarbasis meer dan 20.000 euro extra af. Dat blijkt uit onderzoek van de Hypotheker.

Door corona en de dalende consumptie die hiervan het gevolg is, wordt er meer dan ooit gespaard. Bijna één derde (31 procent) deed de extra aflossing om de maandelijkse lasten te verlagen en 25 procent wil daardoor restschuld op de woning verlagen.

Onderzoek

Daarnaast zegt ruim één op de vijf huizenbezitters (22 procent) dat zij hun spaargeld inzetten voor het doen van extra aflossingen, omdat zij hierover vrijwel geen rente ontvangen. De Hypotheker deed onderzoek onder 2.000 Nederlandse woningbezitters.

Volgens de Nederlandsche Bank kwam er vorig jaar bijna 42 miljard euro bij op spaar- en betaalrekeningen van Nederlandse huishoudens. In 2019 was dat 21 miljard en in 2018 minder dan 10 miljard. Dit komt voor een deel door de coronacrisis, maar tegelijkertijd staat de spaarrente nu zo laag dat veel Nederlanders op zoek zijn naar manieren om hun spaargeld te laten renderen. Extra aflossen op de hypotheek kan dan gunstig zijn, zegt franchisenemer Chris der Salm van De Hypotheker in Amstelveen.

Vermogensbelasting

Voor huizenbezitters die meer dan 50.000 euro aan vermogen hebben, geldt ook dat zij geen vermogensbelasting hoeven af te dragen als zij onder deze drempel uitkomen.  Van de ondervraagde huizenbezitters heeft 11 procent een hypotheek waarbij er wordt opgebouwd (een bankspaar-, spaar- of beleggingshypotheek), 31 procent heeft een hypotheek waarbij annuïtair of lineair wordt afgelost; 19 procent heeft een aflossingsvrije hypotheek en ruim een derde (38 procent) een combinatie van beide vormen.

Iets meer dan een kwart van de huizenbezitters heeft nooit overwogen een extra aflossing te doen, terwijl dit voor 36 procent wél geldt. Maar liefst 39 procent van de woningbezitters heeft daadwerkelijk extra op de hypotheek afgelost.. waarvan een vijfde tussen 5.000 en 10.000 euro extra. Zeventien procent loste tussen 10.000 en 15.000 euro extra af en ruim een kwart (27 procent) meer dan 20.000 euro.

Boetevrij

Ook is bijna driekwart van de woningbezitters die eerder hebben afgelost van plan dit vaker te gaan doen. Hiervan zegt één op de tien elke maand extra af te willen lossen, ruim de helft geeft aan dit elk jaar te willen doen en bijna een derde houdt het bij een eenmalige extra aflossing. Bij veel hypotheekverstrekkers mag je tot 10 procent per jaar boetevrij extra aflossen op je hypotheek.

“Als je bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek hebt van 300.000 euro – op basis van twee jaarinkomens van 35.000 euro en 30.000 euro – met een rentevaste periode van 10 jaar met NHG (1,02 procent) en je lost 10.000 euro per jaar af, scheelt dit op jaarbasis 336 euro”, zegt Der Salm.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.