“We gaan van voorlopig naar definitief”, zei burgemeester Tjapko Poppens in zijn functie van voorzitter van het centrale stembureau maandagmorgen. Hij voegde er aan toe dat er weinig verrassingen in de definitieve uitslag zaten en eigenlijk de al eerder genoemde voorlopige zetelverdeling in stand bleef. Daaruit bleek dat zes partijen een restzetel kregen, namelijk de drie grootste (VVD, D66 en Burgerbelangen Amstelveen) plus Goed voor Amstelveen (GVA), SP en ChristenUnie. GVA en SP komen dankzij een restzetel (dus niet een ‘volle’) met twee zetels in de gemeenteraad, de ChristenUnie dank daaraan mede haar enige zetel.

Voor een restzetel worden alle niet door de kiesdeler verdeelde stemmen bij elkaar opgeteld en vervolgens gaan zij via een ingewikkeld rekenschema naar partijen die daarvoor – op grond van die kiesdeler – het meest in aanmerking komen totdat de reststemmen ‘op’ zijn.

Bezwaar

Overigens kan tegen de uitslag van de verkiezingen nog bezwaar worden gemaakt, zei Poppens. In het verleden deed D66 Amstelveen dat met succes. De partij vroeg een hertelling en kreeg er daarna één zetel bij. De verkiezingen vergen een enorme organisatie, waarbij een paar honderd vrijwilligers zijn betrokken. Tijdens de openbare meeting van het centrale stembureau wees lijsttrekker Ruud Kootker van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) daarop. Hij bedankte degenen die de enorme klus hadden geklaard, waarbij ook de burgemeester zich aansloot.

Zetelverdeling

De zetelverdeling is nu definitief (tenzij ter nog bezwaren komen): VVD 8, D66 7, BBA 5, Groen Links 4, PvdA 3, SP 2, GVA 2, AVA 2 plus de één-zetel-partijen ChristenUnie, 50Plus, BVNL en CDA. Van alle raadsleden worden de zogeheten geloofsbrieven door de oude gemeenteraad, die dan afscheid neemt, beoordeeld op dinsdag 29 maart. Een dag later vindt de installatie van de nieuwe raad plaats. Ieder raadslid legt dat de zogeheten ‘ambtseed’ af, waarin zij zeggen zonder enige belofte gedaan te hebben hun zetel hebben verkregen. Sommigen noemen dat een meineed, omdat een raadslid in elk geval belooft door de bank genomen met zijn fractie meestemt en een eigen standpunt in de politieke arena niet op prijs wordt gesteld.

Op de foto: Centraal stembureau

7 COMMENTS

  1. Nu officieel ook dat 47,15% bijna de helft van de kiezers NIET is gaan stemmen. Een historisch record!

    Weinig aandacht hiervoor! Ik blijf het vragen want als meer mensen waren gaan stemmen had dit de uitslag toch wel behoorlijk kunnen veranderen. En het toont de grote afstand tussen politiek en bevolking aan. Hoe kan je je volksvertegenwoordiging noemen als bijna de helft niet komt opdagen?

    Gaat men er nog aandacht aan besteden en kijken naar de oorzaken?

    • Als je het zo goed weet welke partijen moeten dan samenwerken volgens jouw? Open formatieproces sinds wanneer gebeurt dat? Het is toch logisch dat de VVD begint met formeren. En toch logisch dat D66 aanschuift. Met BBA samen hebben ze er 13 en wie dan nog meer? Zelfs met 50+, Christenunie, CDA, BVNL heb je nog geen meerderheid maar wel een zootje in het college. Veel andere keuzen zijn er niet zonder VVD en D66.

  2. De politieke geaardheid van Amstelveen neigt altijd naar de VVD. En zichzelf maar democratisch noemen. Incestueus zootje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.