Niet met de nadruk op vrouwen maar op mannen komt D66 op Internationale Vrouwendag, 8 maart. Dat is anders dan wat op de meeste evenementen die dat wordt geventileerd, beseft de politieke partij. Een bijeenkomst van de Democraten wotdt gehouden in de bibliotheek aan het Stadsplein om 19.30 uur. Aanmelden kan via: info@d66amstelveen.nl. Daar spreken behalve lijsttrekker Floor Gordon ook Tweede Kamerlid Hülya Kat voor haar partij en auteur Marieke Visser, die het boek ‘Mama is minister-president’ schreef en door D66 aan alle Amstelveense basisscholen wordt aangeboden.

Dat wereldwijd, ook in Amstelveen, op 8 maart wordt stilgestaan bij de rechten en de positie van vrouwen, begrijpt de partij wel en steunt zij ook. Maar dat gaat niet buiten mannen om, redeneert D6lijsttrekker Floor Gordon, die er natuurlijk tegelijk een verkiezingsstunt van maakt.

Barricaden voorbij

“De tijd van de barricade, van de strijd voor gelijke rechten en van het bewijzen dat we alles kunnen is voor veel vrouwen voorbij”, zegt Gordon. “We willen eigenlijk weer gewoon vrouw kunnen zijn. Niet bewijzen dat we supermoeders zijn met carrière. Niet uitleggen hoe we werk met kinderen en het huishouden combineren. Steeds vaker hoor ik dat vrouwen geen ‘statement-feminisme’ meer willen op internationale vrouwendag. Als ik kijk naar pakweg vijftig jaar geleden en naar de situatie van de meeste vrouwen nu, dan is er ook enorm veel verbeterd. Vrouwen in Nederland, zijn niet langer achtergesteld.”

Heft in eigen handen

Hoewel vrouwen en mannen dezelfde rechten hebben, zegt D66 ook te erkennen dat de positie van mannen en vrouwen vaak nog steeds niet gelijk is. ‘Vrouwen werken minder en hun beloning is bijvoorbeeld niet gelijk. Ook de verdeling van zorgtaken is niet in balans. Meer vrouwen dan mannen worden in Nederland door hun partner mishandeld.’ Om met Gordon te spreken: “Het vieren van Internationale vrouwendag draagt voor sommigen bij tot een onnodige kloof met mannen. Daarom is ons statement: ‘We zijn sterk. We zijn onafhankelijk. We weten wat we willen.’ En ook wat we niet willen, minstens zo belangrijk. Kunnen er dingen beter als het gaat om de positie van vrouwen? Absoluut! Daar sluiten we onze ogen niet voor. We hebben allemaal vooroordelen over wat mannelijk en vrouwelijk is en wie wat voor rol heeft in de maatschappij. Vrouwen dus ook. Daarom is het tijd dat we ons daar bewust van worden. En het heft in eigen handen nemen.”

Om deze boodschap uit te dragen, organiseert D66 dus een evenement in bibliotheek op het Stadsplein. Met verschillende inspirerende rolmodellen wordt gesproken over onder andere voorbeeldgedrag voor kinderen, het belang van representatie, de kracht van vrouwen om gelijkwaardigheid af te dwingen én de aanpak van en het bewustzijn over seksuele intimidatie van vrouwen. Gordon: “Alle Amstelveners zijn welkom: Elk gender man, vrouw, non-binair, jong en oud.” De inloop is om 19:00 uur.

2 COMMENTS

  1. D66 kaapt Internationale Vrouwendag en maakt er nu ook een mannendag van. Ze weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten zeggen. Het wordt met de dag treuriger bij die lieden.

  2. Vroeger was je als man niet welkom in een vrouwencafé in Amstelveen terwijl vrouwen in iedere kroeg welkom waren, hoe fout was dat van de vrouwen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.