De oorlog tussen Rusland en Oekraïne mag dan vreselijk wezen, voor D66 vormde die ook een item bij de aftrap van de verkiezingscampagne. Die vond plaats in een geheime ledenbijeenkomst, waar naar algemeen politiek gebruik media niet welkom zijn en alleen de ChristenUnie en de lokale politieke partijen een uitzondering op vormen.

Lijsttrekker Foor Gordon trapte dus in het diepste geheim de verkiezingscampagne van D66 af in een ledenvergadering.  Dat de campagne is begonnen, wil de partij nog wel kwijt, al vertelt ze er niet bij wanneer.

Zwaar gemoed

Gordon deed de aftrap overigens samen met Tweede kamerlid Lisa van Ginneken van de Democraten. De geheime ledenbijeenkomst was volgens D66 het eerste ‘grootschalige campagne evenement’ van de partij sinds de versoepeling van de corona maatregelen. Toch was er van een feeststemming geen sprake, zegt D66. Gordon: “Het is fijn eindelijk weer samen te zijn. En toch sta ik hier met een zwaar gemoed. Uitbundigheid past ons nu niet. Met beelden van oorlog op ons netvlies, veroordelen we de aanval van Rusland op Oekraïne. Onze gedachten gaan uit naar de Oekraïners. Poetin zet ook ónze vrede en veiligheid op het spel. Ieder mens heeft recht op een veilige leefomgeving, zonder oorlog. Als veilig land hebben we nu een rol in het bieden van steun en veilige opvang aan vluchtelingen. Dat blijft onze D66 inzet.”

Tegenpartij

De komende campagne staat voor D66 in het teken van grote opgaven voor Amstelveen, zegt de partij. Daaronder verstaat zij onder meer de woningnood, die jong en oud raakt, bescherming van het groen, de leefbaarheid, klimaatverandering, die D66 een halt wil toe roepen, het tegengaan van ongelijkheid in de samenleving en het herstellen van vertrouwen in de overheid. Gordon: “D66 gelooft in gelijke kansen voor iedereen en hulp voor wie het nodig heeft. Het vertrouwen van mensen in de politiek is laag. Mensen stemmen niet of op een ’tegenpartij’. Dat maakt het oplossen van problemen in de samenleving ingewikkeld. Wij moeten onszelf laten zien: toekomstgericht, daadkrachtig en lokaal.” Wat Gordon onder een ’tegenpartij’ verstaat, is onduidelijk.

Verandering

De lijsttrekker prees wel het beleid in de afgelopen vier jaar, waarin ook D66 in de coalitie zat. “Het is ons gelukt om de broodnodige woningen in het middensegment te bouwen. We hebben het klimaat op de kaart gezet. Grote stappen gezet op weg naar een duurzaam Amstelveen in 2040. We hebben ruim 100 miljoen geïnvesteerd in schoolgebouwen. We maakten ons hard voor Coronasteun voor ondernemers en organisaties en nog zoveel meer. Amstelveen staat niet stil en de wereld om ons heen verandert ook steeds sneller. De coronapandemie heeft veel gevraagd van de flexibiliteit en veerkracht van onze inwoners en ondernemers. Het herstellen van de schade van de pandemie heeft prioriteit.”

Middenpartij

Volgens Gordon is een stem op D66, een stem op een partij met ambitie en met realisme. “Lokaal is er echt iets te kiezen. Als progressieve middenpartij kunnen we hier ook de komende vier jaar het verschil maken. De oorlog van Rusland in de Oekraïne laat ons zien hoe belangrijk democratie is. Stemmen is geen vrijblijvendheid. Stemmen hoort erbij in een democratie. Spreek dus iedereen die je kent daarop aan.” Lisa van Ginneken benadrukte volgens een persbericht van D66 ook het belang ‘onze democratische rechten en van de optimistische kijk naar de wereld van een partij als D66’. Ze zou gezegd hebben dat het optimisme D66 bij de tweede kamer verkiezingen 24 zetels opleverde, “wat resulteerde in het meest progressieve regeerakkoord ooit”.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.