De PvdA wijdt een persbericht aan het feit dat de door B&W genomen beslissing en hun voorstel aan de gemeenteraad in het vervolg beleggers in woningen te dwarsbomen. Volgens de PvdA snel moet dat nu snel worden uitgevoerd, alsof één partij dat niet wil. Het voorstel van B&W is overigens gebaseerd op nieuwe wetgeving die het aan de gemeente overlaat zelfbewoning door kopers van woningen te eisen. De regeling wordt nu door PvdA-raadslid Arnout van den Bosch nagepraat, met de toevoeging dat zijn partij er al langer voor pleit en dan ook ‘blij’ is met deze stap. Hij vindt het schandalig was huisjesmelkers doen.

Van den Bosch constateert dat de huizenprijzen in Amstelveen door het dak zijn gegaan. Overigens is dat een euvel dat alle kopers in heel Nederland treft en in de randstad in het bijzonder.

Asociaal

“Dat komt voor een groot deel door huisjesmelkers die veel geld verdienen met verhuur aan mensen die wanhopig op zoek zijn naar een huis. Dat is asociaal en moet stoppen. Opkoopbescherming helpt daarbij,” zegt Van den Bosch.

Er bestond trouwens al een gemeentelijke zelfbewoningslicht voor kopers van nieuwbouw woningen, maar voor de bestaande kon de gemeente die wegens gebrek aan wetgeving niet laten gelden. Volgens Van den Bosch heeft de PvdA er voor gepleit te beginnen met de voorbereidingen, zodat de opkoopbescherming meteen daarna ingevoerd kon worden. “Toen wij in juni 2021 aan wethouder Rob Ellermeijer vroegen om de opkoopbescherming snel in te voeren, kwam nog het voorzichtige antwoord dat dit eerst onderzocht moest worden. Uit dat onderzoek bleek vervolgens wat wij al dachten: het opkopen van huizen voor de verhuur is echt een enorm probleem in Amstelveen.”

Derde van woningen

Een  derde (33%) van de verkochte woningen in Amstelveen gaat op dit moment naar beleggers, met uitschieters naar 40% in wijken als Elsrijk en Randwijck. De huren die door deze beleggers worden gevraagd zijn torenhoog, zegt de PvdA. Bijna alle opgekochte huizen (97,4%) worden verhuurd in het hoge segment van meer dan € 1100 per maand. Door de hoge huuropbrengsten kunnen beleggers steeds meer bieden bij de aankoop van nieuwe huizen, waardoor het effect zichzelf versterkt, vindt de PvdA. Van den Bosch: “Het is schandalig hoe huisjesmelkers steeds meer huizen opkopen om torenhoge winsten te maken. Huizen zijn om in te wonen, niet om geld aan te verdienen.”

Volgens het voorstel van het college gaat de opkoopbescherming in Amstelveen gelden voor alle koopwoningen met een WOZ-waarde tot 411.000 euro. De PvdA had deze grens liever hoger gezien, bijvoorbeeld op 512.000 euro zoals in het mede door die partij bestuurde Amsterdam. Raadslid Arnout van den Bosch: “Als blijkt dat de grens van 411.000 euro inderdaad te laag ligt, dan passen we dat wel weer aan.”

21 COMMENTS

 1. Het is inderdaad een tamelijk open deur die Van den Bosch intrapt, zij het dat het me ook opvalt dat de gemeente geen haast lijkt te maken met de opkoopbescherming, terwijl sommige andere (en hele grote) gemeenten wél al zover zijn.

  • Mee eens, maar welke partij liet ook al weer zijn punt van soc woningen vallen bij de vorming van de laatste coalitie alhier?

   • Wat heeft dat met de opkoopbescherming te maken of wil je gewoon een politiek puntje scoren voor de Partij van de Zuivering?

 2. Volgens mij kan Arnout van den Bosch een amendement indienen om het naar een hoger bedrag te tillen en zien of daar een meerderheid voor is.

  Ook kan Arnout van den Bosch middels eenzelfde amendement de invoerdatum vervroegen door het College van B&W op te dragen dit veel sneller te laten invoeren en de verordeningen dan eerder in de raad te laten behandelen.

  Maar ja Van den Bosch is iemand die veel roept maar niets doet zo is sinds zijn verkiezing gebleken. Blaffende honden bijten niet.

 3. Even een stukje informatie vanuit Wikipedia:
  1) SP opgericht 1971
  2) PvdA opgericht 1946
  Hoezo origineel???

  Mijn advies voor maart aanstaande: Stem niet! Laat zichtbaar merken dat deze gemeente geen democratisch- en transparant bestuur kent. Laat je niet als “stemvee” gebruiken.

   • Ik ben absoluut geen links-mens, dus veel voorbeelden kan ik niet zo gauw uit mijn mouw schudden, maar je bedoelt waarschijnlijk zoiets origineels als b.v. de invoering van de AOW voor iedereen?

    • Nou, ik bedoel meer het werkelijk opkomen voor hen die het nodig hebben. En bij de PvdA kun je daar nooit écht op vertrouwen. En wat je/ik ook van de SP vind/t. Ze zijn wel consequent.

     Een links-mens. Tja, ik weet het niet. Ik wil dat niet alleen degenen met de juiste kwaliteiten mee kunnen komen in de maatschappij. Maar dat het voor iedereen een beetje aangenaam is hier. En als dat links is, ja, dan ben ik een links-mens. Rechts-mens is ook zo wat…….

    • Mijn persoonlijke mening is dat geen enkele partij, dus ook niet de SP te lang aan de touwtjes moet trekken, want dat leidt tot onfrisse situaties, zoals grote toeloop van opportunisten met bijbedoelingen. Kijk enkel maar naar het verleden ; het CDA in m.n. het zuiden van ons land en de PvdA in de grote steden. Afwisseling van de wacht komt naar mijn smaak het geheel ten goede.
     Overigens sluit ik me volledig bij de woorden van de hr. Wijckersloot aan. De SP heeft veel gedaan voor mensen met “ problemen” die anders door zuivere bureaucratie, onverschilligheid en soms bewust wegkijken, vermalen dreigden te worden, terwijl er wel regels en wetten ten gunste van deze mensen bestaan. Dat vind ik prijzenswaardig net zoals ik indertijd mevr Koops ( CU) prijzenswaardig vond die vanuit haar christelijke overtuiging allerlei kleine regeltjes toepaste ( waar de SP nog niet aan gedacht had) waardoor de onderkant van de samenleving het wat beter kreeg.

     • Tja Frank mooie woorden maar wat stel jij (namens de SP) nu eigenlijk concreet voor om die door jou geformuleerde doelen te bereiken?

     • Als je eens verdiept in wat deze partij doet naast het raadswerk hier, dan weet je het. Doe je huiswerk zou ik zeggen.

 4. De mensen die gaan stemmen bepalen de uitslag.
  Het is natuurlijk duidelijk dat de PVDA en het CDA veel kiezers verloren hebben in de loop der jaren, weet niet of ze die snel weer terug zullen halen, denk van niet.
  Vraag het de mensen op straat zo goed als iedereen denkt dat het wel goed gaat in Amstelveen.

  • Correct de mensen die gaan stemmen bepalen de uitslag.
   Echter welk is de democratische legitimiteit indien het percentage stemmers onder de 50% duikt? Dit zullen de gekozenen zich dan natuurlijk ook moeten afvragen.

 5. Helaas kan ik op deze blog niet meer reageren op de berichten van Frank Bikker van 07.38 uur en 07.46 uur van 08 januari (wel vreemd overigens). Dan maar zo.

  Ik vind het jammer te moeten constateren dat adspirant gemeenteraadslid Bikker, als nr. 8 op de SP-lijst, voor de komende gemeenteraadsverkiezingen wegduikt als hij een concrete vraag krijgt.
  Gezien zijn reactie spreekt op deze blog blijkbaar een andere Frank Bikker als dat hij eventueel in de gemeenteraad voor de SP zal gaan doen.
  Weinig vetrouwenwekkend voor hen die op hem denken te gaan stemmen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.