“Knuffelkunst” heet het. Dat is zogeheten kindvriendelijke beeldende kunst, die kinderen helpt daarmee te laten opbouwen. Later herinneren zij zich bepaalde beelden, zoals het Zwijntje in het Stadshart, is de redenering van de gemeente, die opdracht gaf drie dergelijke ‘knuffelkunstwerken’ te maken. Zij moeten volgend jaar in verscheidene wijken prijken.

Daardoor komen meer kinderen met kunst in aanraking. Dat komt overeen met het gemeentelijke beleid ‘de stad als podium’.

Bereikbaar

De gemeente streeft ernaar in alle wijken beeldende kunstwerken te plaatsen die een toevoeging zijn voor de buurt. Voor de jaren 2020, 2021 en 2022 heeft de gemeenteraad geld beschikbaar gesteld voor het realiseren van functionele, voor kinderen aansprekende, kunst in de wijken. Dit project begon met het terugplaatsen van de banken en ‘bokkesprongpaaltjes’ van Jan Snoeck. “De laatste jaren hebben we meer aandacht gevraagd voor kunst en cultuur en die ook bereikbaar te maken voor alle Amstelveners”, wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). “Kinderen mogen we hierbij natuurlijk niet vergeten. Vooral in deze tijd is het belangrijk dat inwoners van kunst en cultuur kunnen genieten in de eigen omgeving. Daarom geven we dit een steeds groter podium in de wijken en ook online.”

De kunstwerken

Vorig jaar kreeg Hoshyar Rasheed opdracht voor het kunstwerk ‘Vliegende Dromen’, waarmee hij de levende fantasie van kinderen wil verbeelden. Tijdens workshops zetten de kinderen hun grote droom op papier en hiervan worden keramiektegels gemaakt die het voetstuk van het kunstwerk vormen. Door de coronacrisis konden de workshops lange tijd niet doorgaan en heeft dit project vertraging opgelopen. In 2022 worden nog twee kindvriendelijke kunstwerken gerealiseerd in wijken waar nu nog relatief weinig kunst in de openbare ruimte aanwezig is. Op advies van de Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) zijn drie kunstenaars geselecteerd: het lokale duo Frank Koolen & Maze de Boer en kunstenaar Cindy Bakker. Ze gaan ‘locatie-specifiek’ werk maken, waarbij al in de ontwerpfase input wordt gevraagd van kinderen en betrokken bewoners.

Tijdelijke kunstroute

Over buitenkunst gesproken: Er wordt momenteel gewerkt aan de tijdelijke kunstroute Biotoop die volgend jaar zomer door Bovenkerk en Westwijk gaat lopen. Zes kunstenaars maken kunstwerken, geïnspireerd op locaties die inwoners hebben aangedragen via een oproep op het participatieplatform Denk Mee Amstelveen. Er kwamen dertig reacties binnen met verrassende en inspirerende locaties, die de kunstenaars bezochten en daaruit hun favoriete plekken selecteren.

Muurschilderingen

Hiernaast komen er volgend jaar twee muurschilderingen op Uilenstede, aansluitend op de interesse van jongeren. Bij het project wordt volgens de gemeente een participatietraject met inwoners en ondernemers doorlopen.

Fotobijschrift: Tamara, Thomas, Floris en Olivier Meinesz met wethouder Herbert Raat bij het Zwijntje in 2018.

4 REACTIES

  1. Wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur) zorgt iedere week voor een portie zelfreclame in één van de lokale media die behoren tot de marketing-mix van zijn verkiezingscampagne.

  2. “Uit de brokstukken van het democratische experiment onder Jeltsin bouwde Poetin een mengvorm van een democratisch en een autoritair bestel op, waarbij hij zijn greep op de staatsorganen en de media gebruikte om zijn permanente herverkiezing te verzekeren.” (VK 25.12.2021)

    Raatpoetin kent de klassieken..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.