Om het verhuren van kamers in sociale huurwoningen te bevorderen is de organisatie Onder de Pannen opgericht. De gemeente stimuleert dat, want de woningmarkt staat onder druk door o.a. scheiding, baanverlies en stijgende woonkosten.

De organisatie vraagt toestemming aan de woningcorporatie een kamer te verhuren en samen met Onder de Pannen en beslist men wie daar (tijdelijk) in komt, op basis van gedeelde voorkeuren, wensen en verwachtingen.

Kennismaking

Er vinden altijd verscheidene kennismakingsgesprekken plaats, om elkaar eerst wat beter te leren kennen. Bij wederzijds enthousiasme wordt een huurovereenkomst getekend voor maximaal twaalf maanden. De huurder bouwt geen rechten op. Onder de Pannen bepaalt aan de hand van een puntensysteem de hoogte van de huur en zit als middelende partij tussen de huurder en verhuurder in, zodat de verhuurder altijd gegarandeerd is van de betaling van de huur. Er worden afspraken door de organisatie met de gemeente en uitkeringsinstanties gemaakt waardoor men (indien van toepassing) niet gekort wordt op uitkeringen en / of toeslagen. Alle huurders worden gescreend. Daarnaast wordt van hen ook een (wensen)profiel opgesteld. Huurders die een verhuurder meebrengen uit hun netwerk, worden aangemeld als duo en kunnen (indien ze voldoen aan de algemene voorwaarden van het project) de huurconstructie via Onder de Pannen opzetten. De huurder zoekt tijdens de huurperiode door naar een structurele woonruimte en heeft de verwachting binnen een jaar zijn leven weer redelijk op orde te hebben en niet meer afhankelijk te zijn van een project als Onder de Pannen. Samen kan men een positieve verandering teweegbrengen in het leven van mensen die het moeilijk hebben.

Niet alleen studenten

Wethouder Wonen Adam Elzakalai wijst er op dat nu niet alleen studenten naar woonruimte zoeken, maar ook veel stadsgenoten ontzettend omhoog zitten. “Als een inwoner een kamer over heeft en die wil verhuren, kan dat een groot verschil maken, maatschappelijk, maar ook voor zichzelf. Deze zogenaamde hospitaverhuur biedt de kans extra inkomsten te krijgen door een beschikbare kamer te verhuren, terwijl men een verschil maakt in iemands leven door een plek te bieden om op adem te komen en een nieuwe start te maken. En samenwonen brengt mogelijk nieuwe inzichten, ervaring en misschien wel vriendschap. Verhuur van een kamer in een woning van een woningcorporatie is ook mogelijk en alles zonder korting op uitkeringen en toeslagen.”

Aanmelden

Meedoen is eenvoudig. Men kan zich aanmelden via de website www.onderdepannen.nl . Men krijgt begeleiding tijdens het proces, van het matchen met een geschikte huurder tot het opstellen van huurovereenkomsten. Onder de Pannen werkt nauw samen met gemeente Amstelveen en verschillende woningcorporaties.

Voor meer informatie, bezoek de website www.onderdepannen.nl of neem contact met op via onderdepannen@deregenboog.org of 020 – 53 17 600.

Foto: Catharina Gerritsen

1 REACTIE

  1. Leuk hoor, zo’n projekt maar het verdoezelt niet het feit dat er nog steeds een schreeuwend tekort is in deze sector. Zeker als je nagaat dat dit maar voor een jaar kan, ook bij een juiste match.
    Maar ja de VVD kan nu weer dat zij in al haar goedertierenheid toch iets aan het probleem doet, niet?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.