Verslavingsorganisatie Brijder en IkPas dagen inwoners van Amstelveen uit om hun alcoholgebruik in januari op pauze te zetten. Ze willen op die manier mensen bewuster maken van hun drinkgedrag en hen laten ervaren wat een pauze doet voor de gezondheid. Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn) os het met die pauze eens.

Veel mensen drinken dagelijks alcohol, zeggen de organisaties. ‘Dat kan variëren van een glas per dag tot (meer dan) twintig glazen per week. Een glas wijn of bier drinken is soms lekker ter ontspanning. Vaak is dit gewoontegedrag. Maar wat nu als we in de maand januari helemaal geen alcohol drinken? Zou het moeilijk zijn om de alcohol te laten staan?’

IkPas helpt

Van Ballegooijen constateert dat er veel overmatig alcoholgebruik bestaat in Amstelveen. “Dat is een taboeonderwerp. Het zou normaler moeten worden een keer over te slaan. Mensen die een stop inlassen voelen zich vaak fitter, slapen beter en een groot deel verliest ook nog eens gewicht. Ik wens iedereen een gezond 2022.”

Succesvol pauzeren tijdens ‘Dry January’ kan een uitdaging zijn. Wie zich aanmeldt bij IkPas ontvangt tips, artikelen, recepten en badges die helpen en stimuleren in januari geen alcohol te drinken. Aanmelden kan via www.ikpas.nl/inschrijven. Meedoen kan alleen of als team, met bijvoorbeeld familieleden, vrienden of sportteam. Zo wordt de uitdaging voor iedereen leuker en makkelijker, zegt de organisatie.

Wie vragen heeft of een gesprek wil over zijn eigen alcoholgebruik of dat van iemand zij omgeving kan contact opnemen met Brijder via preventie@brijder.nl of 088-3582260. Met de preventiedeskundige kan men anoniem gratis praten.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.