Een petitie tegen het systeem van gedifferentieerde afvalheffing, dat B&W van Ouder-Amstel willen invoeren, is daar door GroenLinks-wethouder Axel Boomgaars, voormalig raadslid in Amstelveen voor GroenLinks, goeddeels tegengesproken. De wethouder wil daar het zogenaamde ‘diftar’ invoeren, war dus op verzet stuit.

Tegenstanders vrezen dat ook Amstelveen daartoe zal overgaan, hoewel in het nieuwe afvalplan, waarin inwoners geacht worden meer te scheiden en afval goeddeels grondstoffen bevat, het woord ‘diftar’ niet voorkomt. Maar het gevaar schuilt volgens bezwaarden in zogeheten ‘druppels’ die de pasjes voor ondergrondse containers gaan vervangen.

RFID

Met ‘druppels’ betreedt de gemeente een nieuw technisch domein, namelijk dat van de Radio-frequency identification (RFID). In diverse gemeenten wordt RFID nu toegepast afvalbeheer. Een zogeheten druppel is gewoon een RFID-tag die het mogelijk maakt precies te registreren hoe vaak een burger bijvoorbeeld een container open maakt. Afval verwijdering in elke stad is uitgegroeid tot een ernstige test van stedelijk milieubeheer. In de Verenigde Staten, Europa en zelfs India is RFID toegepast op stedelijk vuilnismanagement systeem, hebben sommige binnenlandse steden ook geprobeerd om deze nieuwe technologie aan te nemen. Het opent als programmeerbare chip, zoals in Ouder-Amstel, de mogelijkheden voor diftar. Tegenstanders vrezen dat die ook in Amstelveen op den duur komen.

Registratie

Het is een systeem registreert hoeveel afval een klant aanbiedt, zodat op basis daarvan een rekening opgesteld kan worden. De gemeente Amstelveen wil van 2023 af de huidige afvalpassen, waarmee ondergrondse containers kunnen worden geopend, vervangen door tags. De redenering daarachter is dat afvalpassen snel beschadigd raken en volgens de gemeente in 2023 aan het einde zijn van hun levensduur, zo blijkt uit het woensdag door de gemeenteraad vastgestelde ‘Grondstoffenplan 2022-2026’, waarin het zoveel mogelijk gescheiden inzamelen en verwerken van waardevolle grondstoffen uit afval (en ook het voorkomen van afval) centraal staan. De pas kost de inwoner € 18,59 (prijspeil nu). De vraag is wat straks voor de druppels wordt gerekend. Overigens  zijn er ook al eens stemmen opgegaan om de afvalpassen simpelweg helemaal af te schaffen, maar daar lijkt de gemeente niet aan te willen.

Goedkoper

“Diftar is op basis van onze berekeningen en de ervaringen in het land gemiddeld goedkoper voor de inwoners en beter voor het milieu”, zegt Axel Boomgaars. Hij vindt het logisch dat er reacties komen, maar ziet in de petitie wel een paar dingen die volgens hem niet kloppen. Vragen in onder meer de petitie zijn: Wordt er niet veel meer afval gedumpt? Wat moeten mensen met veel medisch afval? Kunnen zwerfafvalprikkers hun goede werk nog wel voortzetten? Hoe zit het met de privacy van de pasjes?  Op www.ouder-amstel.nl/diftar  staat daar informatie over.

“We zien de kritiek op diftar en dat trekken we ons als gemeentebestuur aan.”, zegt Boomgaars, die de petitie zou hebben ondertekend als die klopte. Maar dat doet die volgens hem op essentiële punten niet. “Er staat in dat diftar duurder wordt voor inwoners, terwijl het gemiddeld goedkoper gaat worden. Er staat in dat veel gemeenten stoppen met diftar, terwijl er juist gemeenten bij komen.”

Nepnieuws

Boomgaars zegt overigens het kritisch volgen en bevragen van politici heel belangrijk te vinden. “Dat is zuurstof voor een gezonde democratie. Verantwoording afleggen, juist voor minder populaire beslissingen, is mijn werk en daarom nam ik de petitie in ontvangst. Wat echter geen onderdeel van mijn werk is, is het accepteren van persoonlijke aanvallen, laster en het verspreiden van nepnieuws.”

De wethouder kreeg een anonieme nieuwsbrief van de zich noemende Vrienden van Duivendrecht en die gaan naar zijn mening die grens regelmatig over en zetten inwoners bewust op het verkeerde been. “In een volwassen gemeente wordt pestkoppengedrag niet beloond.”

Nascheiding

Diftar is een systeem voor de inzameling van afval waarbij van elk huishouden wordt geregistreerd hoeveel en wat voor soort afval dat aanbiedt. Hoe meer restafval hoe hoger de rekening. In Nederland nam het aantal gemeenten dat diftar hanteert in het begin van de 21ste eeuw aanzienlijk toe. In 2003 was dat nog 27% van het aantal gemeenten, vier jaar geleden 48%. Inmiddels kwam nascheiding als een alternatief op, waarbij de afvalstromen worden gescheiden door de afvalverwerkers. Daarom daalde dat percentage twee jaar geleden iets (47%). Sommigen denken dat de gemeente Amstelveen op diftar overgaat.

3 COMMENTS

 1. Er wordt gesteld dat men gaat bijhouden hoeveel en welk soort afval men aanbiedt. Dan zou je betalen naar de hoeveelheid die men aanbiedt.

  Dit klopt alleen niet. Er zit geen weegschaal bij de vuilcontainers. Er wordt alleen bijgehouden hoe vaak en dus niet hoeveel men aanbiedt.

  Stel dat een iemand niet houdt van stinkende vuilnisbakken in huis. Stel dat die daarom vaker de eigen de zak vervangt maar tegelijkertijd juist minder afval produceert, in dat geval betaalt die persoon dus meer dan gemiddeld ook al produceert die juist minder.

  Tegelijkertijd vind ik het een nare gedachte dat de gemeente haar bevolking gaat stalken dmv vuilniscontainerspasjesmeldingen.

  Van de week kon ik via de krant vernemen dat de gemeente reeds lange tijd toegang heeft tot gegevens over watergebruik per huishouden. Dit is dan zogenaamd om wietplantages en uitkeringsfraudeurs op te sporen.

  Dus als u de kraan open draait of uw vuilniszak vervangt moet u er rekening mee houden dat wethouder Boomgaars u op de vingers ziet.

  Tegelijkertijd is er hier sprake een sterke overlast van inbrekers die buitenproportioneel veel schade aanrichten in Amstelveen. De politie in de regio is altijd druk in Amsterdam, zodanig dat er niet op gerekend kan worden.

  De gemeente heeft sinds geruime tijd oud rechercheurs als boa in dienst genomen. Als ik me goed kan herinneren pleit meneer Boomgaars er al jaren voor die ambtenaren te ontslaan.

  Dan wou ik even zeggen tegen de wethouder dat het een goed idee is om rijke stinkerds eindelijk eens eerlijke belastingtarieven te laten betalen. Tegelijkertijd trekken dat soort mensen inderdaad inbrekers aan. Wat niet wegneemt dat mensen, ook freeriders, rechten hebben. Recht dat niet geleverd wordt is recht dat niet bestaat.

  Het pleidooi van meneer Boomgaars om criminelen hier hun gang te laten gaan, om burgers rechtsbescherming te ontzeggen, sluit dan opvallend goed aan bij zijn pleidooi om diezelfde burgers te gaan stalk…volgen via vuilcontainerregistratiesystemen.

  GroenLinks lijkt zo als twee druppels water op de VVD, met dien verstande dat men zich op verschillende bevolkingsgroepen richt.

  • In mijn appartementengebouw ( 3 woonlagen) zijn geen vuilcontainers. Anoniem heeft groot gelijk dat bewoners er geen zin in hebben om hun stinkende afval op balkon of binnenshuis 14 dagen te bewaren. Zij zullen dus logischerwijs meer gebruik maken van die druppel. Maw dit systeem is een vorm van discriminatie.

 2. Dat diftar registreert hoeveel afval een inwoner aanbiedt, klopt dus niet. Dit is geen fout maar misleiding en moet dus snel en duidelijk worden gecorrigeerd door de gemeente en door de media die dit zonder controle doorgeven.

  De gemeente is trouwens geen bedrijf en inwoners zijn burgers, geen klanten. Zulke neoliberale kronkels moet meteen de kop worden ingedrukt. Wij zijn een (lokale) democratie en gemeenschap, geen markt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.