GroenLinks wil dat de gemeente Amstelveen jongeren die een bijstandsuitkering aanvragen, direct helpt. Dat gebeurt ook in de gemeente Utrecht, zegt de partij. Raadslid Stieneke Kruijer stelde daarover schriftelijke vragen aan B&W.

Volgens de wettelijke regels moeten jongeren onder de 27 jaar, die zich bij de gemeente melden voor een uitkering, eerst vier weken zelfstandig op zoek gaan naar een baan. Pas na deze periode hebben ze recht op de uitkering.

Kwetsbaar

Fout, volgens GroenLinks. De fractie in de gemeenteraad verwijst naar Utrecht, waar kiest men jongvolwassenen direct een uitkering geeft, om te voorkomen dat kwetsbare jongeren in de schulden komen. “Door de zogenaamde zoektermijn los te laten, zijn deze jongeren direct bekend bij de gemeente en kan ook eventueel hulp geboden worden op andere gebieden”, zegt Stieneke Kruijer.
Haar partij wil dus dat de gemeente Amstelveen het voorbeeld van Utrecht volgt. Kruijer: ‘In deze coronatijd  zijn jongeren kwetsbaar geworden. Jongvolwassenen die aan het loket komen voor een bijstandsuitkering, hebben vaak verscheidene problemen. Door ze vier weken lang te laten wachten, raken ze mogelijk uit beeld. Dat is een slechte zaak’.  Kruijer vraagt ook de vrijlatingsregeling van toepassing te verklaren voor de jongvolwassen. Dat gebeurt ook in Utrecht. De regeling bepaalt dat er naast de uitkering een klein bedrag aan inkomsten uit bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of deeltijdwerk behouden mag blijven. Deze regel  is nu officieel alleen van toepassing op personen ouder dan 27 jaar. “In Utrecht redeneren ze dat op dit moment jongeren alle ondersteuning nodig hebben. Zo moet het in Amstelveen ook zijn”, zegt Kruijer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.