Hoewel er in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) dinsdag nauwelijks bezwaar bestond tegen de gemeentelijke begroting voor volgend jaar, wezen met name ChristenUnie en Burgerbelangen Amstelveen (bbA) er wel op dat die opnieuw dankzij bijna negen miljoen euro uit de algemene reserve sluitend is gekregen.

Inkomsten en uitgaven zijn jet met elkaar in balans, zei fractievoorzitter Ruud Kootker van bbA. “Dit college van B&W heeft een ambitieus programma, maar daar hoort een hoog risicoprofiel bij”, vond hij.

Matige weerstand

Kootker constateerde dat volgens B&W de reservepositie van de gemeente ‘acceptabel’ is, iets anders dan ‘goed’ dus, en dat er toch een matige weerstandratio uit de begroting blijkt. Voorts stelde hij vast dat de subsidiekrijgers niet allemaal weergeven op hun website hoe zij er financieel voorstaan en welk aandeel de gemeente daarin heeft, zoals het Cobra Museum. Dat zijn de ontvangers van subsidie, krachtens een eerdere uitspraak van de gemeenteraad, wel verplicht. Financieel wethouder Herbert Raat zei er op toe te zien dat het ook gebeurt en de subsidieontvangers daarop te wijzen.

Straatnamen

Vanuit de coalitie kwamen alleen complimenten voor het gevoerde financiële beleid. Raadslid Tom Coumans van de VVD constateerde dat de financiële huishouding van Amstelveen tegen een stootje kan. Hij kondigde alleen een motie aan voor het vernoemen van straatnamen naar overleden raadsleden, zoals Harry van den Bergh (PvdA) en Percy de Robles.

Harmen van der Steenhoven, voorzitter van coalitiefractie D66, constateerde dat corona onder inwoners en ondernemers heeft huisgehouden en vroeg het noodfonds daartegen nog even in stand te houden, wegens het oplopen van het aantal besmettingen. Ook kondigde hij een motie aan, wegens zijn zorgen over Duurzaamheid, waarvoor zijn fractie structureel een fonds wil. Ook wil hij dat (financieel) aandacht wordt geschonken aan stadspromotie. Bij monde van fractievoorzitter Esther Veenboer deelde de PvdA (“ik heb niet veel over de begroting te zeggen”) de zorgen van D66 over Duurzaamheid.

OZB

Fractievoorzitter Lennart de Looze van GroenLinks wilde, net als de SP, dat de OZB (Onroerende Zaakbelasting) wordt verhoogd voor met name eigenaren van woningen. B&W, alsmede de coalitie waarop zij steunt, willen de lasten voor burgers zo laag mogelijk houden en zien OZB als de allerlaatste knop waaraan wordt gedraaid. Maar dat zou volgens Kootker ook de eerste knop kunnen zijn. En Siegmann van het CDA wees op de stafkorting die het Rijk pleegt te heffen via het gemeentefonds, omdat Amstelveen niet voldoende OZB ophaalt binnen de gemeente. “Kunnen we ons dat nog veroorloven, nu de kosten van de gemeente stijgen?” vroeg hij. Voor D66 is de OZB in elk geval geen laatste redmiddel, meldde Van der Steenhoven.

Ambivalent

Ben Westendorp van Actief voor Amstelveen (AVA) zal weinig nieuwe beleidspunten in de begroting. Fractievoorzitter Bert de Pijper constateerde dat de bijna negen miljoen euro voor de volgende begroting niet de enige greep uit de algemene reserve uit de algemene reserve vormen. Ook over dit jaar was het wat dat betreft al raak met € 7,3 miljoen. Het wordt allemaal rooskleurig voorgesteld, maar de ChristenUnie heeft ambivalente gevoelens over deze begroting, zei hij.

De financiële positie van de gemeente mag dan robuust zijn, waardoor zij perikelen rond de door het rijk niet vergoedde kosten in het sociaal domein en ook de gevolgen van de coronacrisis goed bleek te  kunnen doorstaan, de toekomst baart de partij wel zorgen. De Pijper somde tal van posten op die in  de komende begroting hoger uitvallen, zoals de zorg, onderwijshuisvesting, sport en milieu. Hij besefte wel dat voor een deel daarvan er geld van het rijk komt, de andere kant is volgens een tekort op de begroting van negen miljoen, terwijl met een overschot van € 4,5 miljoen verwachtte en voor dit jaar € 4,4 miljoen, dat in 2022 dit zou oplopen naar overschotten van €10,8 miljoen in 2023 en € 5,7 miljoen in 2024. De CU is bezorgd dat er de toekomst niets van de verwachte overschotten terecht komt en begrotingen keer op keer in tekorten  eindigen. “Wij krijgen dan toch het gevoel dat er wel heel positief wordt ingeschat en dat er de komende jaren niets mis mag gaan. Dat alles roept bij ons de volgende vragen op voor de wethouder.”, zei De Pijper. De CU kan naar ziin zeggen overigens wel leven met een tekort op de begroting, wegens de oorzaken daarvan, maar maakt zich zorgen over de toekomst.

Corona

Wethouder Herbert Raat wees er op dat corona (“het is niet over”) het voor bestuurders lastig heeft gemaakt. De gemeente staat voor nieuwe keuzes en gaat niet meer structureel financieren. Dat geldt ook voor het subsidiebeleid. In de richting van raadslid Kootker zei hij dat o.a. Cobra, P60 en andere culturele organisaties inderdaad op hun website met een financieel verslag moeten komen en daarin laten zien wat zij met de subsidie deden.

6 REACTIES

 1. Wanneer gaat men eens iets doen aan die bodemloze put van Cobra. Jaar in jaar uit hebben ze een dik miljoen gekregen, hetgeen de laatste jaren niet in verhouding stond met het aantal bezoekers.
  Dat de OZB maar steeds wordt ontzien slaat ook nergens op. De waarde van huizen stijgt idioot, terwijl juist de lagere middenklasse het hardst wordt getroffen en die zich hier geen koophuis kunnen veroorloven en (meestal) afhankelijk zijn van belachelijk hoge huren in de vrije sector! VVD&D66 volgen hier toch de politiek van; De duvel schijt altijd op de grote hoop.
  De lasten een beetje eerlijk verdelen naar draagkracht, zou toch wel zo eerlijk zijn.

  • Ter info; De cultuurwethouder kondigde al lang aan dat de subsidierelatie met Cobra verandert. Kon eerst niet, doordat de gemeente een contract had getekend (toen Cobra gebouwd werd). Maar nu het contract is afgelopen, subsidieert de gemeente nog projectbasis. En over projecten kunnen meningen verschillen. Dat is anders dan een bedrag per jaar, ongeacht wat daarmee wordt gedaan. Over OZB: Stenen zijn nu eenmaal geen euro’s. Overigens betalen huurders mee aan OZB.

   • Kom nou , hr Bos , diverse generatiegenoten van mij hebben een kleine 30 jaren geleden een rijtjeshuis gekocht voor een 150.000 gulden. Nu gaan diezelfde huizen eruit voor €440.000,— . Als ze nu verkopen, kunnen ze totdat ze ver in de 90 zijn een ruim bemeten appartement huren voor €1600,— . Kom nou, moet ik nu medelijden krijgen? Die smoes wordt altijd gebruikt, die u hier bezigt.
    Nog even iets over Cobra. Raat had indertijd ook beweerd dat de subsidie voor Cobra nogal ruim bemeten was, maar dat ze gebonden aan een contract waren tot 2020. Maw hiermee suggereerde hij dus, dat er iets zou veranderen. En wat hield die verandering in? Het wordt nu gefinancierd op projektbasis tot 2024 nog wel. Er verandert dus weer niets, maar nu tot 2024. In de kroeg noemen ze dit de kluit belazeren en helemaal ongelijk kan ik ze niet geven. Leuk als je dan ook weet dat er 9 miljoen uit de algemene reserve is verdwenen.

 2. “negen miljoen euro uit de algemene reserve”; vroeger heette dat gewoon pot verteren, iets wat zich, op den duur, altijd tegen je keert.

 3. Het is niet alleen krachtens een uitspraak van de gemeente dat o.a. het Cobra Museum met de cijfers op de proppen moet komen. Het is ook een verplichting als ANBI. En als ik goed ben geïnformeerd heeft men dit jaar tot 1 november (normaliter is het uiterlijk 1 juli) om die cijfers te publiceren. Nog drie dagen dus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.