Hoe moet het met het Cobra Museum verder na 2020? Die culturele toko krijgt tot dan jaarlijks ongeveer 1,2 miljoen van de gemeente, maar het lang geleden gesloten contract met de stichting die de collectie beheert, loopt over een kleine twee jaar af. En het museum zelf heeft een financieel zwakke positie. Er komen gewoon te weinig bezoekers.

Het roer moet om, zegt wethouder Herbert Raat in een persoonlijke weblog. Hij is trouwens altijd faliekant tegen voortzetting van de miljoenen kostende financiële steun aan Cobra geweest, ook al bedacht een partijgenoot en voorganger van hem, voormalig wethouder Piet van den Heuvel, de constructie waardoor het museum in het Stadshart werd gebouwd.

Waarheid

Omdat het een aparte regeling met de gemeente had, ging de bezuiniging die alle andere culturele instellingen in Amstelveen trof aan het Cobra Museum voorbij. Maar nu komt het uur van de waarheid dichterbij en het is de vraag of Raat als het er op aan komt aan zijn krachtige standpunt blijft vasthouden.

Als het financieel misgaat met dat museum, kan de stichting worden ontbonden en de kunstcollectie naar een rechtsopvolger gaan, weet hij. Maar Raat zegt te hopen dat het zover niet komt. “Het Cobra museum staat op een geweldige plek en de gemeente heeft een hart voor cultuur. Dit betekent echter niet dat we ongelimiteerd geld storten”, zegt hij.

Niet ongelimiteerd. Maar hoeveel blijft er dan wel heen gaan, na de talloze miljoenen die de gemeente er al aan bijdroeg? Raat is samen met zijn college Maaike Veeningen van cultuur scenario’s aan het ontwikkelen voor het behoud van het museum en aan het bestuur van de stichting heeft het duo gevraagd hoe dat de toekomst ziet. Er zijn nog wel reserves, kregen zij te horen, maar die drogen natuurlijk ook op.

Scenario

“Het is tijd dat bestuur en directie met nieuw elan aan de slag gaan”, vindt Raat. Hij suggereert een samenwerking met het Rijksmuseum in Amsterdam, of met andere musea, om mooie tentoonstellingen naar Amstelveen te halen. Maar ja, of die dan Cobra gebonden zijn, is de vraag. Natuurlijk zien de citymarketing evangelisten in de gemeenteraad er meteen weer een middel in om Amstelveen op de kaart te zetten. In elk geval moet er volgens Raat een constructieve samenwerking met Museum jan van der Togt komen, waar trouwens geen structurele gemeentelijke subsidie heen gaat. Misschien kan Cobra daar trouwens eens gaan vragen hoe die dat doen….

 

2 REACTIES

  1. Ben zeer benieuwd hoe zich dit gaat ontwikkelen. De gemeente is kennelijk niet van plan om na 2020 nog jaarlijks 1,1 miljoen euro te storten (de helft van de totale begroting), terwijl het Cobra Museum nu al verlies lijdt. Het gat in de begroting wordt dus alleen maar groter, zelfs bij een verdubbeling van het aantal bezoekers.

  2. Als de nauwelijks gebruikte taartpunt van het Cobragebouw wordt gesloopt, ontstaat er ruimte voor een directe toegangsweg naar de loading docks van het winkelcentrum Stadshart. Vrachtwagens van leveranciers hoeven dan niet meer de nauwe route over Groen van Prinsterer, Rembrandtweg en Galerij te volgen.

    Raat stort liever ongelimiteerde hoeveelheden euro’s in het zwaar verouderde automatiseringssysteem van de gemeente en in hobby-projecten zoals bunker, Randwijcklaan 13 en Poelbad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.