Het koor LPK Cantemus Dominum geeft op vrijdag 4 mei (20.45 uur) een Herdenkingsconcert in de St. Augustinuskerk in Buitenveldert, op de grens met Amstelveen. Het thema van het concert is ontleend aan het boek door de Amstelveense Tini Visser geschreven boek ‘Jaren van verduistering, de bezettingstijd in Amstelveen (1989/2018)’. De auteur is inmiddels overleden, maar de gemeente Amstelveen heeft het boek laten herdrukken.

Aan het programma wordt meegewerkt door de sopraan Bobbie Blommesteijn, het Dostojevski Strijkkwartet en organist Chris Bossano. Het geheel staat onder leiding van Herman Paardekooper.

Tijdens het concert worden klassieke koormuziek en werken voor strijkkwartet afgewisseld met fragmenten van persoonlijke getuigenissen uit de bezettingstijd.

Gemengde bevolking

Nieuwer-Amstel, het huidige Amstelveen, bestond in de crisisjaren uit een gemengde bevolking van dorpelingen en forensen, boeren en luchtvaartpersoneel, joden en NSB’ers. Toen op 10 mei 1940 in de vroege lentemorgen Schiphol werd gebombardeerd, begonnen de jaren van verduistering en luchtalarm. Aan de hand van dagboeken en publicaties volgde Tini Visser in haar boek de loop van de oorlog.

Op het programma staan o.a. Abide with me van W. Monk, de hymne Hör mein Bitten van F. Mendelssohn- Bartholdy, het Abendlied (‘Bleib bei mir’) van J. Rheinberger, het Laudate Dominum van W.A. Mozart, delen uit het Requiem van G. Fauré en het Lux Aeterna van E. Elgar.

Jozefschool

Kinderen van de groepen 8 van basisschool St. Jozef (Kalfjeslaan) hebben speciaal voor dit concert tien grote schilderingen gemaakt van 2,50 meter lang als impressie bij de verschillende getuigenissen uit de bezettingstijd. De schilderingen sieren tijdens het concert de tien zuilen van de kerk.

De Augustinuskerk wordt vanaf 19.30 uur opengesteld om bezoekers de gelegenheid te geven stil te staan bij de oorlogsslachtoffers die op 4 mei worden herdacht. De Nationale Herdenking op de Dam kan op een groot scherm in de kerk worden gevolgd.

Het concert start om 20.45 uur en duurt tot 21.45 uur. LPK Cantemus Dominum wordt voor deze bijzondere gelegenheid versterkt met ruim 30 gastzangers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.