Om naar het zeggen van de gemeente inwoners van uiteenlopende culturen meer met elkaar in contact te brengen (en de organisaties die zich er al mee bezig houden te steunen) gaf burgemeester Tjapko Poppens maandagavond het startsein voor AmstelveenConnect@ in het gemeentehuis.

Aanwezig waren maandag vertegenwoordigers van internationale organisaties, sportclubs, culturele instellingen, ondernemers en geloofsgemeenschappen. Na een toespraak van de burgemeester was er een paneldiscussie met wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA) en vertegenwoordigers van sport, cultuur, internationals en welzijn.

Thuis voelen

Wethouder Floor Gordon (D66), net als Van Ballegooijen met anti-discriminatie en inclusie in haar portefeuille, sloot het plenaire gedeelte af. De ruim 60 deelnemers gingen daarna met elkaar in gesprek tijdens een speeddate. De gemeente telt nu 138 verschillende nationaliteiten. Volgens burgemeester Poppens is het belangrijk dat alle Amstelveners zich thuis voelen in de stad, overigens herhaaldelijk door de gemeenteraad en B&W benadrukt.  Het is niet voor iedereen makkelijk aansluiting te vinden, zegt de gemeente. De burgemeester vindt dat er al veel gebeurt in Amstelveen om mensen met elkaar in contact te brengen. “Maar niet iedereen weet elkaar nog te vinden.” In die behoefte voorziet volgens de gemeente het digitale platform AmstelveenConnect@.

Diversiteit

Wethouders van Marijn van Ballegooijen en Floor Gordon gaan samen over de diversiteitsagenda. Van Ballegooijen ziet veel eenzaamheid onder nieuwkomers in de stad. Hij vindt het belangrijk dat mensen betrokken worden bij de stad, bijvoorbeeld door (vrijwilligers)werk.

Wethouder Floor Gordon hoopt dat mensen nieuwsgierig blijven en de verbinding aan willen gaan, niet alleen door te praten maar ook door samen dingen te doen. In de paneldiscussie kwamen uiteenlopende thema’s en activiteiten aan de orde, zoals het diversiteitsprogramma van voetbalvereniging RODA’23, koffieochtenden in de buurtcentra, voorleesochtenden in verschillende talen in de bieb en het ‘vriend voor vriend’ project dat statushouders aan Amstelveense jongeren koppelt.

Dwarsverbanden

Tijdens het speeddaten ontstonden nieuwe dwarsverbanden en ideeën voor nieuwe (gezamenlijke) activiteiten. Om de deelnemers te stimuleren verder met elkaar te praten en ideeën uit te werken, ontvingen zij na afloop een voucher voor twee koffie te besteden in een Amstelveens café.

Amstelveen Connect@ is voor iedereen die graag in contact komt met andere (internationale) Amstelveners. Op dat online platform vindt men een netwerk van Connectors en een overzicht van activiteiten om Amstelveners van verschillende culturen te ontmoeten. Kijk op https://denkmee.amstelveen.nl/ .

1 COMMENT

  1. Daar moeten de diverse gemeenschappen zelf ook wat voor doen, nietwaar? In het verleden deed de Japanse gemeenschap altijd veel moeite vond ik met hun kraampjes en podium op verschillende dagen, waar allerlei aspecten van hun cultuur te zien en te horen waren. Nu heeft de Indiase gemeenschap holy . Ik ben daar een paar keer wezen kijken, maar het was enkel eten en een soort Indiase disco. Het viel mij op dat ik zo ongeveer de enige witte was. Het leek me meer een gezellig onderonsje. Niets mis mee, maar moet dit dan extra gesubsidieerd worden vraag ik mij af? Want dit noem ik niet met elkaar kennis maken. Een heroverweging vanuit deze gemeenschap en de gemeente lijkt me wel op zijn plaats.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.