De nu nog openbare vergadering van het Presidium (fractievoorzitters in de gemeenteraad) wordt steeds om 19.00 uur vóór die van de raadscommissie Openbaar Bestuur en Middelen gehouden. Amstelveenblog.nl meldt dat nu maar, want de gemeente is dat niet van plan.

Openbaarheid is kennelijk niet wat de gemeente wil. Daarom worden openbare vergaderingen, behalve die van gemeenteraad-en raadscommissies (waartoe overigens de wet verplicht) nooit aangekondigd. Net als bijvoorbeeld de hoorzittingen van de commissie voor de bezwaarschriften en de meetings van de uit vijf raadsleden bestaande Agendacommissie.

Oorzaak

Nog net voordat een besloten dinsdag een geheime vergadering van de commissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) begon en de verslaggever van amstelveenblog.nl uit het raadhuis werd geduwd, vroeg VVD-fractievoorzitter Kees Noomen waar die nou was tijdens de vergadering van het Presidium. Bij horen van de oorzaak (niet weten wanneer die wordt gehouden) vertelde hij dus dat die altijd voorafgaande aan ABM worden gehouden.

Burgers weten dat dus niet, maar dat is ook de bedoeling, grapte Noomen. Overigens komt er volgend jaar een nieuw reglement, waarin de openbaarheid van Presidium en Agendacommissie waarschijnlijk wordt opgeheven. Nadat een journalist die had ontdekt, werd het reglement onderwerp van gesprek door de kennelijk geschrokken fractievoorzitters. Tot dan toe waren de vergaderingen zogezegd geheim openbaar, want geen mens wist ervan, omdat zij geenszins werden aangekondigd.

Overigens zijn er wel degelijk onderwerpen waarover raadscommissies in vertrouwelijkheid vergaderen, zoals over concurrentiegevoelige geldelijke kwesties. Of daarvan in dit geval sprake was, is niet bekend, wegens het totale gebrek aan informatie of agenda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.