De door aannemer Heemraad BV geplaatste hekken (foto) voor de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg zijn volgende week verdwenen. Dat meldde wethouder Herbert Raat (erfgoed) dinsdag bij het bouwwerk, waar hij heen was gekomen om het de omwonenden te laten zien. Van hen kwamen er overigens maar twee, van die er een vertelde er destijds, toen de bunker een jeugdsociëteit was, op zijn tijd een pilsje te hebben gedronken.

De bunker gaat deel uitmaken van een educatieve leerlijn, door het culturele Platform C is samengesteld. Die gaat over WOII en bestaat uit drie lessen, waarvan de laatste betrekking heeft op wat er in Amstelveen gebeurde tijdens de oorlog.

Intekenen

Scholen kunnen op die leerlijn intekenen. Onderdeel ervan is een route, met informatiepanelen, van de ‘kleine sjoel’ aan de Randwijcklaan tot de omgeving van de Pauluskerk, waar hoge Duitse officieren woonden en een bunker ter bescherming van hen werd gebouwd. Een van de vragen waarop scholieren een antwoord krijgen is wat een bunker in die woonwijk deed, vertelde wethouder Raat.

In de bunker was de vloer dinsdag drijfnat, onder meer omdat het stukwerk, door de jeugd destijds beschilderd met een sterrenhamel, was verwijderd. Op het dak van de bunker komt royale begroeiing en scholieren krijgen via Belladonna toegang tot het bouwwerk. Op de dijk daarachter wordt een fietsenstalling ingericht.

Veertig bezoeken

Het is de bedoeling volgend jaar (2022) met twee klassen proef te draaien, waama er in juni maximaal veertig per schooljaar, twee per week, kunnen komen. Twee keer per jaar kunnen belangstellenden erin komen, op Nationale Monumentendag en Bunkerdag.

De bunker is een paar jaar onderwerp van een juridisch gevecht geweest dat tenslotte door de gemeente is gewonnen, waardoor die haar plannen nu verder kon uitwerken. De vereniging ‘Sloop de Bunker’ van bewoners van huizen aan de W. van Borsselenweg legde zich er niet bij neer dat de bunker voor educatieve doeleinden zou worden gebruikt, stapte naar de rechter, maar haalde bakzeil.

Educatie

De gemeente richt zich overigens primair op educatie voor de groepen 7 en 8 interesse ban de basisscholen. Hun leerlijn bestaat uit algemene informatie over WOII, Amstelveen in oorlogstijd en een bezoek aan de bunker. Dat laatste gebeurt in drie groepen per klas. De sleutel van de bunker bevindt zich in een sleutelkluisje.

Terwijl één groep zicht heeft op de Pauluskerk en verhalen hort over het verzet, bekijkt een tweede de buitenkant van de bunker en de huizen er omheen en is een derde in de bunker, waar infopanelen met persoonlijke verhalen op staan.

2 COMMENTS

  • Dat geldbedrag is overdreven. Maar een ton zal het toch wel vlug zijn. Een beetje twijfelachtig voor iets van twijfelachtige geschiedkundige &didaktische waarde. Ik denk dat scholen ook niet staan te trappelen om hier een les te volgen, want
   1. Je moet er wel naar toe en het ligt buiten de route van het ov.
   2. Je hebt het daar heel vlug gezien.
   3. Met het het maken van enkele leskisten en het geven van wat gastlessen op de diverse scholen zelf over dit onderwerp, was men sneller en goedkoper klaar geweest. Zo kan ik me nog herinneren dat de hr. Edu Dumassy een poosje met een lesbus over de WO 2 langs diverse scholen is geweest.
   4. Dit project is duidelijk ontworpen door mensen die geen flauw benul hebben van het toch al overladen programma van het basisschool- en vo onderwijs.( een heleboel scholen hebben al moeite met het behalen van de minimumdoelstellingen voor het geschiedenisonderwijs namelijk)

   Daarom denk ik dat dit projekt gedoemd is om te mislukken. Zeker op de lange duur.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.