Voor gescheiden mensen komt er medio juli huisvesting aan de Graaf Janlaan. Daar komen namelijk veertien studio’s voor wie tijdelijk een dak boven zijn of haar hoofd nodig heeft, alvorens door te stromen naar een permanente woonplek.

De gemeente geeft samen met RIBW K/AM, de tot nog toe in het gebouw huizende organisatie waar men met psychische nood heen kan, en beheerpartij Villex een nieuwe bestemming aan het pand op de Graaf Janlaan.  Daarmee wordt die laan in feite een springplank naar een nieuwe woning. De studio’s zijn voor iedereen vanaf 18 jaar, eventueel met minderjarige kinderen.

Bewoners

In het pand op de Graaf Janlaan gaan zogeheten ‘economisch daklozen’ intrekken, mensen die wegens allerlei redenen tussen wal en schip zijn geraakt wat betreft een woning.

Bij de doorstart in hun leven, bijvoorbeeld na een scheiding, helpt een eigen woning enorm, zegt de gemeente. Gezamenlijk blijven wonen tot er voor diegene (of ex-partner) een permanente woning is gevonden, is geen optie, zei ook wethouder Marijn van Ballegooijen bij de opening van het op dezelfde doelgroep gerichte Parentshouse aan de Belle van Zuylenlaan onlangs.  Aan de Graaf Janlaan kan men in alle rust naar een eigen huis zoeken.

Samenwerking

“Een mooi voorbeeld van een publiek-private samenwerking”, vindt wethouder Rob Ellermeijer (Wonen).

De situaties verschillen. De één kan met hulp van urgentie wellicht na drie maanden al ergens onderdak vinden, een ander vindt misschien na een half jaar buiten de regio een geschikte woonplek. RIBW K/AM ondersteunt de bewoners met deze duurzame uitstroom met een plan, waarmee ze systematisch en stap voor stap worden begeleid naar reguliere huisvesting.

Problemen voorkomen

Volgens wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn) stijgt het aantal inwoners dat door scheiding of verlies van een baan dakloos wordt.  Hoewel de veertien studio’s aan de Graaf Janlaan een deel van de oplossing zijn, wordt door de gemeente werkt aan nog meer ervan voor deze doelgroep. “Door inwoners een woning te bieden voorkomen we dat er problemen ontstaan met werk, geld of mentale gezondheid,” zegt Van Ballegooijen.

Ook manager Linda Pastor van RIBW K/AM zegt het belangrijk te vinden dat er een goede bestemming voor het pand van de organisatie komt. “En dat wij samen met de gemeente Amstelveen de bewoners kunnen ondersteunen in het tot rust komen na een moeilijke periode in hun leven en in het zoeken naar passende woonruimte.”

 Renovatie

De zelfstandige appartementen zijn verouderd en deze maand start de renovatie ervan. De verwachting is dat er begin juli 14 zelfstandige studio’s zijn gecreëerd met een keuken en badkamer.

De gemeente Amstelveen werkt samen met De Regenbooggroep, Aalsmeer, Ouder-Amstel, Uithoorn en Diemen aan het terugdringen van dak- en thuisloosheid. De Graaf Janlaan is één van de projecten die hieraan bijdraagt.

Foto-onderschrift (v.l.n.r): Wethouder Van Ballegooijen, Naomi Tas (RIBW K/AM), Bionda Olivier (Villex), wethouder Ellermeijer bij gebouw aan de Graaf Janlaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.