Ambassadeur José Antonio Zabalgoitia van Mexico opende donderdagmiddag officieel te tentoonstelling ‘Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution’ in het Cobra Museum. Zowel binnen als buiten het museum werd een ‘fiësta’ gehouden met dans, muziek en Mexicaanse snacks, die weinig bezoekers van het Stadshart kan zijn ontgaan.

Na maandenlang gesloten te zijn, kon de deuren eindelijk weer open, zei waarnemend directeur Stefan van Raay. Burgemeester Tjapko Poppens zei het publiek ook maandenlang te hebben gemist en dat cultuur van grote waarde is voor de samenleving.

Stalin

Met de werken van het inmiddels overleden kunstenaarskoppel kwamen overigens ook de verhalen over hun politieke en seksuele opvattingen mee. Zij waren kinderen van de Mexicaanse revolutie tegen het voormalige dictatoriale bewind in het begin van de vorige eeuw en bewonderaars van Stalin van de Sovjet Unie, die overigens ruimschoots een miljoen mensen de door in joeg omdat zij het niet met hem eens waren.

Frida en Diego trouwden twee keer met elkaar. Diego heeft er in totaal vijf huwelijken op zitten, maar voor beiden was er sprake van een ‘open’ huwelijk en genderfilosofie. Ook dat benadrukte Van Raay, die Frida de meest fameuze schilderes in de kunstgeschiedenis noemde.

Cultuur

De ambassadeur benadrukte dat de Mexicaanse cultuur verschilt van heel vele andere.  “Wij hebben onze eigen cultuur”, zei hij. Volgens Diego was zijn Frida de enige in de kunstgeschiedenis ‘hart en borst heeft opengescheurd om de biologische waarheid te vertellen over wat zij voelde.’

Het is de eerste keer in Nederland dat de Gelman Collection of Mexican Modern Art is te zien met onder meer 23 werken van Frida Kahlo, met haar beroemde zelfportretten. De expositie is tot en met 26 september dagelijks te zien van 10.00 uur tot 22.00 uur, dus twaalf uur per dag. Gedurende de eerste week kwamen al meer dan 200- bezoekers er naar kijken.

Twaalf uur
Wekelijks organiseert het Cobra Museum overigens Mexicaanse activiteiten. Op woensdagen en zaterdagen workshops voor het hele gezin en aanstaande zaterdagmiddag vindt er een salsa workshop plaats. Plaatsen zijn uiteraard beperkt en binnen de huidige maatregelen. Voor informatie en tickets bezoekt men de website.

Op de foto van Matthijs Immink (v.l.n.r.):  voorzitter bestuur Cobra Museum, Hugo Siblesz, ambassadeur van Mexico, Mr. José Antonio Zabalgoitia, burgemeester Tjapko Poppens en waarnemend directeur Cobra Museum Stefan van Raay.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.