In de komende twee jaar krijgen 150 Noord-Hollandse ondernemers een trainingstraject van de provincie Noord-Holland en Rabobank aangeboden om ze klaar te stomen voor de toekomstige circulaire economie, waarin producten langer en grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden.

Tijdens deze driedaagse ‘CIRCO Tracks’ worden ondernemers bekendgemaakt met de principes van circulair ondernemen, circulaire businessmodellen en circulair productontwerp.

Handvatten

Daarnaast krijgen ze concrete handvatten aangereikt om een strategie te ontwikkelen voor een circulaire bedrijfsvoering en worden ze in contact gebracht met andere bedrijven. De provincie en Rabobank bieden samen tot en met 2023 vijftien CIRCO Tracks aan, ieder gericht op een andere sector. De provincie richt zich specifiek op bouw, plastics, textiel en biomassa en voedsel. De Rabobank ook op bouw en daarnaast onder andere op zorg en de maakindustrie. De eerste track start op 27 oktober 2021 en richt zich op het circulair renoveren, bouwen en/of inrichten van schoolgebouwen.

Oog voor toekomst

Provincie Noord-Holland, Rabobank en CIRCO werken samen in CIRCO HUB Noord-Holland om ondernemers te helpen bij het vraagstuk hoe circulair ondernemen waarde kan toevoegen aan hun bedrijf. Gedeputeerde circulaire economie Zita Pels: “De enige toekomstbestendige economie is de circulaire economie. Dus als je als onderneming of organisatie voorbereid wil zijn, is het goed nu te beginnen. Veel mensen denken nog: het zal mijn tijd wel duren of dat circulair ondernemen is een tijdelijke hype en kost vooral veel geld. Niets is minder waar. Circulair ondernemen én geld verdienen kan! Om dat te ervaren als ondernemer, zijn deze tracks een kans. Ik kijk er erg naar uit om te zien wat voor mooie plannen gaan ontstaan.”

Aanmelden

Mkb-bedrijven die graag mee willen doen aan een track kunnen zich aanmelden via circonl.nl. Binnenkort staan alle Noord-Hollandse CIRCO Tracks hier online. Ook is het nog mogelijk om onderwerpen voor een CIRCO Track aan te dragen binnen de sectoren bouw, textiel, kunststof, biomassa of voedsel. Bedrijven, organisaties, onderwijsinstellingen of bijvoorbeeld brancheorganisaties kunnen contact opnemen om de mogelijkheden voor een CIRCO Track te bespreken. Kijk voor de contactgegevens op: www.noord-holland.nl/circotrack

CIRCO Hub 

De CIRCO Tracks worden georganiseerd door de nieuw opgerichte CIRCO Hub Noord-Holland. De nieuwe CIRCO Hub is een samenwerking van Impact Hub Amsterdam, Noorderwind, Circulair West en de Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland.

Circulaire Economie

In een circulaire economie worden producten steeds langer en grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Zo blijven grondstoffen die niet meer aangevuld kunnen worden, zoals mineralen, metalen, olie, gas en steenkool, behouden. Ook vermindert de CO2-uitstoot die nu nog bij het delven en vervoeren van grondstoffen wordt uitgestoten. In de circulaire economie worden daarom producten bij voorkeur zo lang mogelijk gebruikt, gerepareerd en opnieuw gebruikt. Aan het einde van de levensduur worden de producten gerecycled (uit elkaar gehaald, gedemonteerd en de grondstoffen opnieuw gebruikt). Wanneer er nieuwe grondstoffen nodig zijn, komen deze in een circulaire economie waar mogelijk van natuurlijke, hernieuwbare bronnen als hout, bamboe en olifantsgras.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.