De gemeente, trouw volgend de landelijke en internationale trend die windmolen en zonnepanelen voortschrijft, doet ook dit jaar mee aan de Nationale Klimaatweek onder het motto ‘Iedereen doet wat’’, van 27 oktober t/m 5 november 2021. Op een landelijk programma haakt zij in. Onder meer met gemeentelijke acties ter besparing van energie, die op elektriciteit en ‘van en gas los’ zijn gericht.
Volgens wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid zoeken steeds meer inwoners naar informatie over (royaal gesubsidieerde) energiebesparing en het ‘verbeteren van hun wooncomfort’.
Webinars
De Nationale Klimaatweek Amstelveen sluit naar haar mening naadloos aan op deze behoefte. Zij wijst op de collectieve inkoopacties voor zonnepanelen en woningisolaties van de gemeente. “Energieloket Amstelveen verzorgt verdiepende webinars. Gratis energiecoaches adviseren huurders en woningeigenaren over kleine energiebesparende maatregelen en subsidies. Woningeigenaren met een duurzaam huis inspireren buurtgenoten tijdens de Duurzame Huizen route met hun persoonlijke ervaring. Het Servicepunt Energieadvies staat klaar voor de vragen van VvE’s en bewonersgroepen.”
Overzicht
Het volledige programma van de Nationale Klimaatweek is te vinden op www.amstelveen.nl/duurzaamheid/nieuws/programma-nationale-klimaatweek-amstelveen. Op de website Iedereen doet wat staat een overzicht van de landelijke activiteiten die in die week plaatsvinden.
De Nacht van de Nacht wordt zaterdag 30 oktober gehouden. Het is de bedoeling dat die avond veel bedrijven en inwoners lichten doven en er activiteiten in het donker zijn. Ook het Raadhuis dooft de lichten en de gemeente roept inwoners op mee te doen.
Duurzame huizen
Er is in de klimaatweek een route langs ‘Duurzame Huizen’ op 30 oktober en 6 november. Die woningen kunnen worden bezocht ter inspiratie.
In Amstelveen Zuid wordt een isolatieactie gevoerd. Boodschap van de gemeente is dat isoleren van de woning een besparing op de energierekening en meer comfort oplevert. ‘Door in te kopen met een grote groep huiseigenaren worden de voorwaarden van de isolatiemaatregelen gunstig en de prijzen scherp’, zegt de gemeente. Woningeigenaren kunnen zich tot 2 november daarvoor inschrijven.
De gemeente gelooft ook heilig in zonnepanelen; die wekken energie op met de al genoemde besparing op de energierekening. Woningeigenaren kunnen zich tot 6 december inschrijven voor de zonnepanelenactie.
Er is een cadeaubon voor huurders t.w.v. €60 voor energiebesparende producten.
Gratis adviesgesprek met energiecoach voor huurders en woningeigenaren. Die voor eigenaren (1300) is al vergeven.
Coach
Een energiecoach heeft als ‘deskundige vrijwilliger’ volgens de gemeente woningeigenaren en huurders inwoners tips geeft over energiebesparing in een een-op-een gesprek online of aan huis.
Er zijn binnen de subsidieregeling Energiebesparing subsidies voor maatregelen m.b.t. isoleren, ventileren, duurzaam verwarmen of koelen. En ook voor groene daken. Dier dragen bij aan een langere levensduur van het dak, zorgen voor koeling van het gebouw in de zomer en bieden nog veel meer voordelen, zegt de gemeente. Verenigingen van Eigenaren (VvE’s), bewonersinitiatieven, maatschappelijke organisaties en kleine particuliere verhuurders kunen voor elk advies terecht bij het Servicepunt Energieadvies.
Waarom richt de gemeente zich ook niet op huurders met zaken waardoor je de energierekening omlaag kan krijgen. Relatief kleine aanpassingen kunnen zich soms al gemakkelijk terugverdienen.
Doet de gemeente toch? Ik begrijp even niet wat je bedoelt.
Je hebt gelijk! Te voorbarig.
Gelijk. Te voorbarig van mij.