In de synagoge aan de Max Havelaarlaan 345 vertelde rabbijn Hans Groenewoudt woensdag over Joodse eredienst, het Joodse gebed, de kast voor de Thorarollen (de wet via Mozes), in het Hebreeuws תּוֹרָה. Dat gebeurde in het kader van de cursus Heilige Boeken van welzijnsorganisatie Participe, die woensdag 27 oktober eindigt met een lezing door Conchita Willems over ‘De cirkel van Compassie’

De thora omvat de eerste vijf boeken van het door christen genoemde Oude Testament, de tenach. Door corona brak Participe de vorig jaar al beginnen cursus af, maar woensdag 15 september 2021 hervatte zij die.

Tenach

In de cursus komen overigens de diverse religies aan bod. Woensdag vertelde Groenewoudt dat vanaf het Joodse Nieuwjaar de tenach opnieuw wordt voorgelezen in de eredienst. Hij legde de zin uit van de talliet, het gebedskleed, en van de tefilin, dunne zwarte riemen met daaraan een zwart doosje. In dat doosje zit een stukje perkament met daarop een stuk tekst uit de Thora. De Bar mitswa op de 13e verjaardag van een jongen en de Bat mitswa op de 12e verjaardag van een meisje zijn bijzondere feestdagen in de families en Joodse gemeenschap. De cursisten toonden zich heel leergierig.

Kleurrijk

Vorig jaar legde ds. Werner Pieterse uit wat het christendom inhoudt en sprak pandit Sitaldin bij de start over de boeken van het Hindoeïsme. Lezingen over de Heilige Boeken vanuit de moslimgemeenschap door imam Saeed Ahmad Jatt, en door rabbijn Groenewoudt volgden daarna.

Meer en meer ontdekken van de zogenaamde heilige boeken en hun historie kennen, is een hele klus, vindt blijkbaar Participe. Volgens de organisatie draagt de cursus bij aan het ‘Kleurrijk ontmoeten’ van Amstelveners.

Verschil tussen Christendom en alle andere religies is overigens dat (niet door Juda erkende) Jezus als Messias naar de aarde kwam om voor mensen te boeten en hen te bevrijden door genade, terwijl binnen alle andere godsdiensten een beroep wordt gedaan op het zich houden aan regels en wetten.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.