“Ik ben geen expert op kunstgebied”, biechtte burgemeester Tjapko Poppens eerlijk op toen hij vrijdagmiddag de Cobra Kunstprijs Amstelveen 2021 overhandigde aan Guido van der Werve. Dat gebeurde in het Cobra Museum, waar de beeldend kunstenaar een presentatie van zijn werk had ingericht, ter ere van de prijs. Wat bezoek betreft, was het een afgeslankt feest. Die is in het museum te zien tot en met 6 maart.

De aan de prijs verbonden  € 15.000 wordt betaald door de gemeente. Het is een van de oudste kunstprijzen in Nederland. Van der Werve (1977, Papendrecht) kreeg die als audiovisueel kunstenaar, die onder meer een Gouden Kalf won. Hij volgde als beeldend kunstenaar een opleiding in klassieke muziek en die in audiovisuele kunsten aan de Gerrit Rietveld Academie en is ook klassiek pianist.

 Steinway

Zijn performance is sinds 2007 gecombineerd met klassieke muziek, vaak door hem zelf gecomponeerd. In het Cobra Museum bestaat zijn presentatie uit een korte film over Steinway vleugel (aankoop, vervoer en kamerconcert) en een korte film over ballerina’s, gedeeltelijk opgenomen op Amstelveens grondgebied, namelijk in het Amsterdamse Bos. Roos Gortzak, een van de drie juryleden, zag er naar ze zei wel een verbintenis in net de Cobrabeweging, vooral wat betreft het experiment, de intuïtie ban beide en het dichtbij persoonlijke gevoelens blijven. Guido van der Werve ontving de prijs wegens zijn eigenzinnig ontwikkelde oeuvre. Burgemeester Poppens sprak zijn waardering uit voor het werk van Van der Werve en vond het een eer dat hij de kunstprijs aan hem mocht overhandigen. “Juist in deze tijd, waar corona ons leven op de rem zet, kan kunst onze horizon verruimen en ons inspireren,” zei hij.

Oog

De Cobra Kunstprijs Amstelveen bestaat sinds 2005 en wordt periodiek uitgereikt aan een mid-career beeldend kunstenaar die werk maakt dat getuigt van engagement in de geest van de Cobra-beweging. Experiment, interdisciplinariteit en radicaliteit vormen het hart daarvan. Met de Cobra Kunstprijs Amstelveen creëert het Cobra Museum samen met de gemeente Amstelveen aandacht voor de waarden van de Cobra-beweging en haar rol in de hedendaagse kunst. De Cobra Kunstprijs Amstelveen wordt ruimhartig ondersteund door de gemeente Amstelveen. Van Guido van der Werve wordt ook ten tentoonstelling ‘Palpable Fubility’ op 11 februari geopend in het filmmuseum Eye in Amsterdam.
Guido van der Werve is begonnen als performancekunstenaar, maar stapte al gauw over naar het documenteren van zijn performances.
Hij raakte geïnteresseerd in film en cinematografie, omdat hij een vergelijkbare emotionele directheid ervoer als in muziek. Hij ontving diverse prijzen en zijn werk wordt nationaal en internationaal tentoongesteld.

Jury

De jury bestond uit kunsthistorica en directeur van de Vleeshal te Middelburg Roos Gortzak, directeur Sjarel Ex (1957) van Museum Boijmans Van Beuningen en Rijksbouwmeester en kunstadviseur Melchior Jaspers (1987).
Eerdere winnaars van de Kunstprijs Cobra Amstelveen waren Joost Conijn (2005), Johannes Schwartz (2007), Gijs Frieling (2009), Nathaniel Mellors (2011), Metahaven (2013), Jennifer Tee (2015) en Christian Friedrich (2017).

Op de foto boven (vlnr): Roos Gortzak (jurylid), Melchior Jaspers (jurylid), Guido van der Werve, Tjapko Poppens (burgemeester Amstelveen), Stefan van Raay (directeur Cobra Museum). © Viktor Wennekes 2021

3 COMMENTS

  1. ‘Ik ben geen expert op kunstgebied’ is een eufemisme voor ‘Ik heb werkelijk geen idéé wat je gefreubeld hebt, maar als iedereen zegt dat het goed is dan zal dat wel zo zijn’. Een op het gehoor onschuldige uitspraak, maar de facto een belediging voor de kunstenaar. Al zal hij die 15.000 euro ongetwijfeld in dank hebben aanvaard.

  2. Ik heb ook geen idee wat deze kunstenaar geproduceerd heeft maar als ik het afzet tegen die 175 miljoen betaald voor “de vaandeldrager” van Rembrandt dan krijg ik zomaar wel een beeld voor ogen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.