Bij de stichting Voedselbank Amstelveen is een bestuurscrisis ontstaan. Coördinator Grea Twint (foto boven), voor velen het gezicht van de Voedselbank, moet aftreden als voorzitter. Dat vinden de andere twee bestuursleden, op grond van het feit dat zij tweemaal achtereen bestuurslid was en die maximale termijn van acht jaar al geruime tijd is overschreden. Twint ziet de manoeuvre als een coup. Zij vertrekt zo goed als zeker ook als coördinator.

Maandag is er en bestuursvergadering gepland, waar het ontslag met onmiddellijke ingang van Twint ongeveer het enige agendapunt is. De andere twee bestuursleden stellen de benoeming van mevrouw A. Visser als nieuwe bestuurder voor. Zij zou ook voorzitter moeten worden.

Eigen bedrijf

Volgens secretaris Marja Ernste-Post gaf eigengereid optreden van de voorzitter en coördinatrice al geruime tijd aanleiding voor spanningen. Twint zou beslissingen heen genomen zonder de andere bestuursleden er in te kennen. Zij zegt bijvoorbeeld niet te weten dat in verband met de huurverhoging de gemeente tien mille extra aan de stichting gaf, waarmee de totale subsidie op € 25.000 kwam. Het bestuur zou weinig of geen zicht op de financiën hebben gehad. Penningmeester is Ria Post. Overigens prijst het bestuur de grenzeloze inzet van Grea Twint, die dag en nacht voor haar missie klaar stond.

De klacht lijkt dat zij de Voedselbank teveel als haar kind en eigen bedrijf is gaan zien, zonder de andere bestuursleden voldoende te informeren. Er zou ook over de financiën weinig of geen communicatie zijn geweest. Van de gemeente kwam het bericht dat de financiële positie van de stichting zwak is, vandaar de extra bijdrage.

Trouw

De vrijwilligers blijven door de bank genomen trouw aan de Voedselbank. “Wij doen dit werk voor de gezinnen die wij helpen, niet voor het bestuur”, zegt een van hen. Twint constateert dat voor een juridische weg om haar weg te werken is gekozen, maar geen nette. Haar bezwaar is dat haar gedwongen aftreden niet eerst in het bestuur is besproken, maar slechts vervat in de uitnodiging voor een vergadering.

Intussen heeft ook boekhouder Nico Roest zijn diensten met onmiddellijke ingang gestaakt. Voor de bestuursvergadering van aanstaande maandag is ook Herman Foeken van Voedselbank Nederland (VBN) uitgenodigd. De nieuwe voorzitter van de Voedselbank Amstelveen, mevrouw A. Visser, neemt haat benoeming aan.

 

 

 

 

4 COMMENTS

 1. Men prijst wel haar tomeloze inzet, maar ondertussen dwingt men Grea Twint om te gaan. Een vrouw die nota bene er voor gezorgd heeft dat de voedselbank hier werd opgericht in een tijd dat de politiek er nog niet van overtuigd was van de noodzaak van dit instituut, ook de politiek ter linker zijde.
  Wel of niet terecht haar gedwongen vertrek, maar had dat niet wat eleganter kunnen gebeuren? Zij was heus niet alleen iemand die in het bestuur zat, maar was ook niet vies van het werk op de vloer door allerlei instanties te benaderen en bij grootgrutters spullen van het winkelend publiek in te zamelen. Ze deed ook wel de intake gesprekken, soms niet één van de gemakkelijkste karweitjes.

 2. Miss wel zo netjes om na een financiële controle in de administratie even de naam van betrokken personen te zuiveren want nu proeft men een nare smaak door onderliggende toon in de tekst

 3. “ De ANGEL VAN DEZE ORDINAIRE COUP”. Shame on you!, M. POTS
  Zij heeft samen met Ria en de intakers deze Ordinaire Coup voorbereid.
  Een van de intakers, was het niet eens met mijn extra hulp aan onze cliënten.
  Voor de schuldsanering staat 3 jaar, maar meerdere cliënten zijn al langer bij ons.
  Daar werd door de intake verder niets aan gedaan.
  Tot dat ik het recht in eigen hand nam, nodigde de betreffende persoon uit om samen met mij een afspraak te maken bij de gemeente, om te proberen deze mensen weer zelfstandig te maken en hun eigenwaarde terug te geven. Dat is nu bij twee van de drie cliënten gelukt. De derde is in afwachting van de toestemming van hun bewindvoerder.
  1. Twint zou beslissingen heen genomen zonder de andere bestuursleden er in te kennen.
  2. Waarschuwingen aan de ordinaire Coup plegers. M. Pots weet van mij dat aan het jaar: het Huurcontract, niet op deze manier verlengd word, we moeten van de gemeente zelf naar een andere locatie uitkijken. Er is niemand van het bestuur die hier op reageert. Ik heb deze zorg niet meer in de hand. Dank voor dit lichtpuntje.
  Het gaat jullie allen goed, maar weet nu hoe M. Pots en de rest, met mensen omgaan.
  Kus van Grea, die samen met alle ~lieve vrijwilligers~ dit in 10 jaar tijd heeft opgebouwd.

  Maar dan nu nog beschuldigt worden van € 10.000 euro, die niet ontvangen is bij de Voedselbank.
  Onmenselijk!!! Nog één keer, “Shame on you! M. POTS”

 4. Wat een schaamteloze manier om een persoonlijkheid weg te werken die de Voedselbank Amstelveen met bloed zweet en tranen groot heeft weten te maken. Samen met haar man altijd de handen uit de mouwen en nooit is iets teveel.

  Ik heb hier geen woorden voor!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.