Houd sociale huurwoningen beschikbaar voor de doelgroep door bij de bouw al een periode van 20 jaar af te spreken waarin die niet naar een duurdere categorie mogen worden getild. Dat voorstel kwam van GoenLinks woensdagavond, maar die kreeg alleen steun van de SP. Wethouder Rob Ellermeijer verdedigde namens B&W de termijn van tien jaar, omdat hij niet alleen corporaties, maar ook de private markt bij het bouwen van goedkope woningen wilde betrekken.

Lennart de Looze (GroenLinks)

Om vooral  jongeren sneller van de ellenlange wachtlijsten af te krijgen, wil de gemeente een stringenter doelgroepen beleid voeren en daarmee de grenzen van wat wettelijk toelaatbaar is zoeken.

En de tien jaar bevorderen ook de doorstroming, waarin B&W nog steeds geloven, beter. Een langere termijn zou bouwers afschrikken, is de redenering. B&W willen, naar zij zeggen, betaalbare woningen in Amstelveen stimuleren en borgen. In bestemmingsplannen komen daarvoor regels.

‘Indien nodig’

Een motie van coalitiepartij PvdA spaarde een beetje de kool en de geit. Die ging uit van een ‘instandhoudingstermijn’ van vijftien jaar die ‘indien nodig’ aan de raad wordt voorgelegd. En verder moeten B&W doen wat zij al zeggen van plan te zijn, namelijk ‘het aantal sociale huurwoningen op het huidige niveau houden’. Dat betoogde PvdA-raadslid

Arnout van den Bosch

De andere coalitiepartijen – VVD en D66 – hadden dus geen moeite met dat voorstel van de Sociaal Democraten, evenals Burgerbelangen (vvA), ChristenUnie en OCA. Tegen stemden tevergeefs CDA, AVA, GroenLinks en SP. “Die motie voegt niks toe”, zei GroenLinks-raadslid Lennart de Looze. Hij doelde op de ter vaststelling aan de raad aangeboden ‘Verordening doelgroepen woningbouw Amstelveen 2018’, waarover de discussie ging.

Zijn redenering was dat huurwoningen vaak vlak na oplevering, of soms al voordat ze opgeleverd worden, flink in huurprijs stijgen en dan onbetaalbaar worden voor de beoogde doelgroep. De raad stemde in met het voorstel van het college van B&W nieuwe woningen met een huur tussen de 710 en 1100 euro voor tien jaar en niet langer te bevriezen.

Wachttijden

GroenLinks stelde dus voor om ook voor de goedkoopste huurwoningen, tot 710 euro huur, de termijn van 20 jaar aan te houden. De Looze wees er op dat de wachttijden voor sociale huurwoningen lang zijn en ook middeldure huurwoningen in het lage segment (tot €900) zijn er veel tekort. Een langere termijn van bevriezing dan B&W willen is een instrument om woningen in die prijsklasse langer beschikbaar te houden voor de doelgroep, redeneerde hij.

Doorstroming

Rob Ellermeijer

De coalitiepartijen, die weer eensgezind achter de collegevoorstellen stonden, bleven er op hameren dat er juist duurdere woningen beschikbaar moeten komen, om de doorstroming te bevorderen. Maar dat eenzijdig blijven focussen op ‘doorstroming’, zoals het college al jaren doet, werkt niet om de druk op betaalbare woningen te verlichten, constateerde De Looze. “Je zult meer instrumenten moeten gebruiken. Het verlengen van de instandhoudingstermijn is er daar één van. Maar wat echt helpt is simpel: bouwen, en dan in de prijsklassen die echt nodig zijn, betaalbare huurwoningen dus.’’

Kleinere portemonnee

Het voorstel van GroenLinks kon daarmee niet rekenen op een meerderheid binnen de Amstelveense gemeenteraad. Over de huisvesting verschillen de meningen, reageerde wethouder Ellermeijer. De Looze: ‘‘Voor de mensen die al jaren aan het wachten zijn op een betaalbare huurwoning ziet het er niet goed uit met dit college. Maar als GroenLinkser zal ik blijven opkomen voor de mensen met een wat kleinere portemonnee die een woning zoeken.’’

Het is ook de bedoeling dat er woningen beschikbaar komen voor onderwijzers, brandweermensen en zorgverleners. Maar beroepsgroepen met name noemen in een verordening mag wettelijk zei, waarschuwde Pier Rienks van het CDA. Raadsleden die vrezen dat er tekort onderwijzers zijn door gebrek aan goedkope woningen, kregen te horen dat er daar niet aan schort. Er zijn geen vacatures in het onderwijs. Maar in de zorg ligt dat anders.

1 REACTIE

  1. De coalitie heeft blijkbaar nog steeds niet door dat men met dit beleid in eigen voet schiet. Vele mensen uit maatschappelijke belangrijke groepen zoals onderwijs, politie, zorg, brandweer zullen hun heil ergens anders zoeken gezien de huidige arbeidsmarkt als je je hier blauw betaalt voor een woning.
    Ook is het systeem totaal verrot. Je komt tegenwoordig al niet meer in aanmerking voor een soc woning als je als echtpaar het minimumloon verdient. En woningen in de categorie 720 tot 900 zijn er bijna niet. Maar de coalitie geeft wel steeds vergunningen af om te bouwen in de luxe sector. Handig als je weet, dat je op het stuk grond van één stadsvilla of luxe ééngezinswoning wel 3 goedkope woningen kunt zetten. Ik verwijs enkel naar de villa’s die momenteel gebouwd worden aan de Lindenlaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.