In museum JAN aan de Dorpsstraat wordt 5 november tot en met 22 maart de overzichtstentoonstelling ‘Onderweg’ gehouden van werken van Sam Drukker (1957, Goes), gemaakt tussen 2010 en 2021.

Drukker staat bekend om zijn met losse penseelstreken geschilderde portretten op oude en gevonden materialen. In zijn werk legt hij de mens vast in al zijn facetten. Onzekerheid, kracht, schoonheid en ouderdom zijn te zien in schilderijen waarbij geportretteerden onderweg lijken te zijn, soms doelbewust en soms ontheemd, met een nog onbekende bestemming.

De mens

“Volmaakte schoonheid in de mens zit hem in alle onvolmaaktheden”, zegt hij. De mens is al jaren het hoofdthema binnen Sam Drukkers werk. Portretten zijn levendig geschilderd waarbij de hoofdpersoon de toeschouwer soms uitdagend aankijkt en soms wegkijkt, als in gedachten verzonken.

Sinds 2010 schildert Drukker personen die zoekende zijn: verdreven, ontheemd en onderweg naar een volgend onbekend hoofdstuk in hun leven. Ze staan letterlijk met koffer en plastic tassen in de hand, of zijn roeiend te zien in een boot op weg naar de vrijheid.

De Minje-serie uit 2014 verbeeldt tien Joodse mannen die de Tweede Wereldoorlog als volwassenen meemaakten en overleefden. Sam Drukker schildert en tekent op gevonden houten planken en stukken zeildoek of tentzeil. Gebruikt materiaal dat al een verhaal in zich draagt en door de schilder wordt meegenomen in zijn werk.

Urgentie

Recent werk zoals de schilderijen Plaag en Vallende man, zullen voor het eerst te zien zijn in Museum JAN. Eerder exposeerde Sam Drukker in onder andere Museum het Rembrandthuis Amsterdam, Museum van Loon en het Joods Historisch Museum. “De urgentie spat van dit doek. In een tijd waarin veel onvoorspelbaar en onzeker is, als gevolg van de pandemie, zie je dat de een flexibel meebeweegt en de ander er onder gebukt gaat. Sam Drukker brengt die herkenbare, ontastbare last indringend in beeld”, zegt directeur Marieke Uildriks van Museum JAN daarover.

Openingstijden van het museum: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur Entree: volwassenen € 11,50; 13-18 jaar € 6; kinderen t/m 12 jaar en Museumjaarkaart gratis.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.