De gemeente geeft 65 mille voor herstel van de Urbanuskerk in Bovenkerk, die twee jaar geleden door een verwoestende brand werd getroffen. Het geld is bestemd voor cofinanciering voor het voorzetglas bij de glas-in-loodramen en uitlichten van het Rijksmonument.

Pastoor Eugène Jongerden van de Urbanuskerk, Ad Verkleij (vicevoorzitter R.K. Amstelland) burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Herbert Raat (monumenten) bij de Urbanuskerk.

De Urbanuskerk is een icoon van Amstelveen, vindt wethouder Herbert Raat van cultuur en monumenten. Hij zegt dat de kerk monumentale en cultuurhistorische waarde voor de stad heeft. “Hoe belangrijk de kerk is voor de Amstelveners was goed voelbaar op de dag van de brand. ’s Avonds kwamen veel mensen samen om te praten en elkaar te steunen.”

Energiekosten

Het plaatsen van voorzetramen voor de monumentale glas-in-loodramen bespaart volgens hem niet alleen energiekosten, maar draagt ook bij aan het duurzaam behoud van de zeer kwetsbare en historisch waardevolle gebrandschilderde glas-in-loodramen.

Burgemeester Tjapko Poppens wees er vorige week bij de eerste steenlegging voor het herstel van de kerk op dat de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus al 300.000 euro heeft opgehaald.  Het overgrote deel van de gewelven, een groot deel van de glas-in-loodramen en het interieur zijn bij de brand verloren gegaan.

Aanpassing

Het parochiebestuur is direct na de brand aan de slag gegaan met het herstel van de kerk en kreeg daarvoor een omgevingsvergunning. De gewelven zijn inmiddels veilig ondersteund en de herstelwerkzaamheden worden gestart. De verzekering vergoedt de directe kosten van de herbouw, maar niet de uitbreidingen en de kosten om de kerk aan de eisen van de 21ste eeuw aan te passen en het breder inzetbaar te maken voor culturele activiteiten.

Foto boven: Burgemeester Tjapko Poppens, pastoor Eugène Jongerden van de Urbanuskerk, Ad Verkleij (vicevoorzitter R.K. Amstelland) en wethouder Herbert Raat (monumenten).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.