Moeders van verschillende nationaliteiten koken al drie jaar iedere woensdag samen op de Kindercampus King aan het Oostelijk Halfrond. Wat dit samen koken voor hen betekent en hun favoriete recepten zijn gebundeld in een eigen kookboek. Aan onderwijswethouder Frank Berkhout werd woensdag het eerste exemplaar overhandigd op het schoolplein. Natuurlijk met een tafel vol lekkere hapjes. Het Sociaal Koken Kookboek is voor 1,50 euro verkrijgbaar op de school, bij Alleman en van volgende week af bij Venstra.

Wijkcoach Dyane Stam en Maaike van Busken kinder- en opvoedcoach hebben de kookclub begeleid. Zij vinden de wijk en de school dé plek voor sociale netwerken. “De moeders zijn enorm gegroeid zo komen ze hun huis uit, oefenen ze samen Nederlands, leerden ze fietsen en doen mee aan activiteiten op school en in de wijk”, zeggen ze. “Veel moeders hebben een certificaat gehaald van de hygiënecode cursus HACCP waarmee ze in o.a. de horeca aan de slag kunnen. Sommigen hebben zelfs al een baan gevonden.”

Voorbeeld

Berkhout vindt ouderbetrokkenheid een voorwaarde voor het schoolsucces van kinderen en zei dat gemeente daarom dit soort initiatieven stimuleert, waarbij integratie, verbinding en ouderbetrokkenheid samengaan. Hij zag in de kookclub ‘een geweldig voorbeeld’ en zei te hopen dat de moeders ook naar andere scholen gaan om hun successen en lessen te delen.

Volgens directeur Francesca Deenik van Kindercampus King is er veel winst behaald met dit project. “En dan hebben we het nog niet eens over het heerlijke eten dat de moeders woensdags uitdelen in de klas en waarmee ze het lerarenteam verwennen. Ze geven kinderen ook kookles en hebben op het eindfeest voor 500 man gekookt. Ik kan niet wachten tot ze weer op school mogen koken, na deze coronatijd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.