In de strijd tegen het gebrek aan openbare toiletten dat is ontstaan, heeft de gemeente nu een zogeheten HogeNood app aangeschaft. Die verwijst via een smartphone naar het dichtstbijzijnde open toegankelijke toilet. De gemeenteraad nam in juli een door het CDA ingediende motie over het probleem aan.

Floortje Gordon

HogeNood laat de route naar het toilet zien, geeft voorzieningen weer (zoals een rolstoel toegankelijk toilet) en reviews van voorgaande bezoekers.

Ondernemers

Volgens wethouder Floor Gordon (Toegankelijkheid) staan er tot nu toe maar tien aangemelde toegankelijke toiletten in de app, waaronder die in het raadhuis. “We willen graag samen met ondernemers kijken of dit er meer kunnen worden en hen vragen hun toiletten open te stellen door hen te informeren over het belang ervan.” Door de betaalde variant van de app af te nemen zet HogeNood zich samen met de gemeente in om te zorgen voor meer opengestelde toiletten in Amstelveen. Ondernemers kunnen dit bekendmaken met een speciale raamsticker.

Problemen

In Nederland hebben 3,5 miljoen mensen buik- en plasproblemen, van wie ruim 80 procent snel toegang tot een toilet nodig heeft. De gemeente heeft daarom de HogeNood app aangeschaft zodat mensen op smartphone of tablet zien waar ze in Amstelveen terechtkunnen. Gemeente, ondernemers en inwoners kunnen openbare of opengestelde toegankelijke toiletten zelf toevoegen aan de app.

Plasdag

Op de derde donderdag van september organiseert de Continentie Stichting Nederland (CSN) de zogenoemde ‘nationale plasdag’ om plasproblemen beter bespreekbaar te maken en mensen te informeren over incontinentie, mogelijke oorzaken en eventuele behandelmogelijkheden.

Zie voor meer informatie over toegankelijkheid in Amstelveen www.amstelveen.nl/toegankelijkestad

De toiletten in het raadhuis zijn vrij toegankelijk en rolstoelvriendelijk, meldt de gemeente.

Sandra van Engelen

Maar wegens corona is het raadhuis beperkt open en kan men er alleen op afspraak terecht.

“Precies wat wij gevraagd hadden’, zegt CDA-raadslid Sandra van Engelen, indiener van de motie. Haar fractie zegt het belangrijk te vinden dat meer winkeliers en horecaondernemers hun toilet openstellen. De gemeente moet volgens haar daarbij het goede voorbeeld geven door bij gemeentelijke projecten / evenementen standaard toiletvoorzieningen voor mindervaliden en chronisch zieken beschikbaar te stellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.