De SP zegt opheldering van de met Jeugdzorg belaste wethouder Frank Berkhout (D66) te willen over de tv-uitzending van Zembla, waarin de ouders van de zwaar gehandicapte Indy Bräss in Amstelveen zeggen geen adequate zorg te hebben ontvangen en het individuele leerlingenvervoer ook lang op zich liet wachten. De wethouder, die wel in gezelschap van een voorlichter en bij de zaak betrokken ambtenaren met Zembra sprak, wilde niet voor camera verschijnen. De gemeente herkent zich blijkbaar niet in de uitzending. Overigens mag de SP niet over de casus reppen in raadscommissies en gemeenteraad, die openbaar zijn, liet de burgemeester aan de fractie weten.

Frank Berkhout

Er zit dus voor die partij weinig anders op dan weer schriftelijke vragen te stellen, want mondelinge – waarbij de fractie eerder een casus betrok – zijn volgens burgemeester Poppens in strijd met artikel 15 van de Gemeentewet, waarover trouwens in dat artikel met geen woord over een casus wordt gesproken.

Gehandicapt

Indy is een ernstig gehandicapt kindje, door een chromosoomafwijking, die onder meer zorgt voor epilepsie, autisme en ADHD. Uit de reportage blijkt dat de ouders weinig tot geen ondersteuning kregen in hun zoektocht naar hulp voor Indy en het echtpaar, zegt de SP. Maar de wethouder wilde daarover voor de camera geen vragen van Zembla beantwoorden. De reactie van de gemeente is wel op de Zembla-website geplaatst. https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/zorgen-voor-indy

Vervoer

Daarover zullen de schriftelijke vragen van de SP gaan. Volgens die fractie komen

Wil Roode

vervoersproblemen voor kinderen met een handicap bij de hulpdienst van de partij vaker voorbij. Raadscommissielid Wil Roode zegt dat de gemeente is geneigd voor de goedkoopste oplossing en niet voor maatwerk op dat gebied te kiezen. “De SP volgt en controleert al geruime tijd op welke manier de gemeente uitvoering geeft aan de Jeugdwet”, zegt zij. “Ook nu is weer gebleken dat er nog veel te verbeteren valt.” Zij noemt onder meer de onafhankelijke cliëntondersteuning, die ook volgens landelijk onbudsman Reinier van Zutphen bij gemeenten niet in goede handen is. De SP heeft al diverse keren aangedrongen op het standaard door gemeentelijke behandelaren verwijzen naar die cliëntondersteuning, maar dat schijnt nog steeds geen ambtelijke gewoonte te zijn en in de instructies niet voor te komen.

WOB

Nationale Onbudsman Reinier van Zutphen

In de publicatie op de site van Zembla is onder meer te lezen dat de gemeente slordig is met het goed vastleggen van besluiten. Die geeft dat wel toe en heeft op dat punt verbetering aangekondigd. De SP constateerde dat gebrek al jarenlang en hamerde steeds op verbetering. Volgens advocate Renske Imkamp zijn de besluiten van de gemeente niet of nauwelijks onderbouwd vastgelegd en bestaan er geen notulen van de vergaderingen waarin die worden genomen, “De SP vraagt nu al meer dan een jaar om de werkinstructie die we niet krijgen”, zegt Roode. “Het lijkt alsof het college aandringt op een WOB-verzoek (WOB = Wet Openbaarheid van Bestuur, red). De werkinstructie staat nu ambtenaren kennelijk toe die te gebruiken om te bedekken hoe het er achter de schermen aan toe gaat, denkt de SP, die zegt wat geheim gebeurt naar voren, in de openbaarheid, te willen halen. “Wij willen als partij kunnen controleren hoe een beschikking en besluiten tot stand komen”, verzucht Roode. “Als dit geheim blijft, staan burgers altijd met drie nul achter”.

Personeelstekort

Hoogleraar prof. Mariëlle Bruning heeft de indruk dat het Amstelveense gezin de doorsnee

Marielle Bruning

behandeling voor een lichte hulpvraag kreeg, terwijl het om een zwaar gehandicapt kind ging. De gemeente zou volgens haar vooral op de rem gaan staan en bekijken of de aangevraagde hulp wel nodig is. De aantijging van de hoogleraar wordt overigens door de lokale overheid in alle toonaarden ontkend. Die beroept zich overigens onder meer op een personeelstekort als antwoord op de vraag waarom er wachttijden van vier maanden bestaan voor hulp die onmiddellijk zou moeten worden geboden.

Steen

De nieuwe verordening voor Jeugdhulp staat woensdag 23 september op de agenda van de gemeenteraad. De SP is voornemens de casus dan wel aan te stippen, hoewel dat volgens de burgemeester in strijd is met de gemeentewet. Maar de onderste steen moet volgens de partij boven komen en de wethouder zich in het openbaar verantwoorden. Om er dieper op te kunnen ingaan dan in de openbare vergadering blijkbaar is toegestaan, gaat de fractie schriftelijke vragen stellen.

Gesprek

“Deze week mocht de fractie in een gesprek met de burgemeester vernemen dat de SP geen individuele casus ter sprake mag brengen ter illustratie bij een mondelinge vraag zoals ik had gedaan in juni dit jaar”, zegt Roode. “Over het overtreden van regels gaan wij graag in gesprek, ook met de wethouder omdat hij in Zembla aangeeft lering te willen trekken uit de casus van Indy.”

45 instanties

De Nationale ombudsman zegt al jaren klachten binnen te krijgen van mensen die vastlopen in hun zoektocht naar de juiste zorg, vooral als die complex is. Volgens hem voelen burgers zich van het kastje naar de muur gestuurd. Peter Bräss, de vader van Indy, zei minimaal 45 instanties te zijn gepasseerd. Van Zutphen geeft daar de schuld van aan gebrekkige samenwerking, kennis en regie en hardnekkige bureaucratische rompslomp.

Ondersteuning

“De gemeente, of welke overheid dan ook, moet meteen bij het begin te zeggen: daar kan je aanspraak op maken”, zegt hij. En gemeenten moeten er volgens hem voor zorgen dat een onafhankelijke ondersteuning voor alle inwoners beschikbaar is. Bijvoorbeeld de onafhankelijke cliëntondersteuning in Amstelveen. Maar zoals veel overheidsinstanties blijkt ook de gemeente Amstelveen daar niet standaard op te attenderen, meldt Van Zutphen. Hij kwam met een nieuw rapport, naar zijn zeggen om de druk op te voeren.

In de uitzending ‘Zorgen voor Indy’ volgde Zembla het 5-jarige meisje Indy en haar ouders uit Amstelveen.

3 REACTIES

 1. Ik heb alle bewondering voor die tijgerouders. Ik snap ook niet dat Berkhout niet zelf in beeld wil of vindt hij eigenlijk dat hij zelf heeft gefaald? Ook het niet mogen aanhalen van deze casus ter illustratie slaat nergens op en is helemaal in tegenspraak met het funktioneren van een democratie, want de ouders hebben er blijkbaar geen bezwaar tegen. Deze manier van handelen lijkt er meer op dat men de hele boel wil afdekken zelfs o.l.v. onze burgervader Poppens 🤮.
  Als gemeente zou ik juist graag willen dat dit zo veel mogelijk naar buiten kwam, als je tenminste hart voor je burgers hebt, want iedereen is het er over eens dat het huidige beleid door Den Haag over de schutting bij de gemeentes is gekieperd.
  Maar wat doet de gemeente? Duiken, duiken en duiken en haar eigen straatje schoonvegen.
  Ik hoop dat de laatste steen in dit dossier bovenkomt, want zoals de landelijke ombudsman al zei; Dit vormt geen uitzondering.

 2. Is de SP de enige partij die wil kunnen controleren hoe beschikkingen en besluiten tot stand komen? Na dit gruwelverhaal gaan hopelijk ook de andere partijen zich hiervoor inzetten. Ik hoop in ieder geval dat Wil Roode steun krijgt binnen de raad.

  • Denk je nu echt. Het merendeel stemt braaf mee met de coalitie omdat ze er zelf in zitten of hopen er in te komen. Ze roepen hoogstens ach en wee en in dit ene geval zal er heus wel iets ten gunste veranderen, maar het gaat er om dat er structureel iets verandert. En over een poosje kan men met nieuwe gevallen gewoon weer op de oude voet verder gaan. Dit is gewoon een combinatie van politieke onwil ,amateurisme( want blijkbaar weten ze niet eens wat hun ambtenaren doen) en financiële krenterigheid wat uiteindelijk nog meer uitmondt in geldverspilling.
   En tevens wie lijdt er nu hier gezichtsverlies?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.