Wat de gemeente op de woningmarkt ‘middelduur’ noemt, is gewoon duur als je van de omvang van de aangeboden woningen uitgaat. BBA-raadslid Jacqueline Solleveld zei dat donderdag letterlijk, maar eigenlijk was iedere fractie in de Raadscommissie Ruimte Wonen en Natuur (RWN) het daarmee wel eens. Daarom kwam GroenLinks met het voorstel een vereffeningsfonds in Amstelveen te stichten. Als dat verder is uitgewerkt schijnt het op interesse van elke politieke partij in de gemeenteraad te kunnen rekenen.

Cheimaa Aouni. Foto: Katja Mali Fotografie.

Het fonds wordt gevoed door ontwikkelaars die veel te duur bouwen en geeft een bijdrage aan wie met de bouwkosten niet helemaal uitkomt. De zaak kwam ter sprake bij de behandeling van de startnotitie voor de bouw van 28 koopflats aan de Acacialaan, op de plek waar nu dansschool Mittelmeijer zit. Die worden goeddeels gerealiseerd in de prijsklasse van € 310.000 tot € 363.000, twee vallen daar maar onder en de kopers daarvan kunnen in aanmerking komen voor een starterslening van de gemeente. Maar voor de mensen met een modaal inkomen zijn de bedragen net op te hoesten, zeiden SP en GroenLinks. Maar de coalitie vond het plan prachtig, zoals alle woningbouwplannen die volgens haar betaalbaar en naar de mening van GroenLinks en de SP volledig onbetaalbaar zijn.

Dure grond

Tawros Aslanjan van D66 betoogde opnieuw dat het steeds gaat om gronden die niet het

Jacqueline Solleveld

eigendom zijn van de gemeente en men met projectontwikkelaars heeft te maken, die op hun beurt op met een overspannen grondprijsmarkt worden geconfronteerd. Dat is volgens Aslanjan nu eenmaal de Amstelveense realiteit. Men kan die niet vergelijken met de situatie in Ter Apel of een dorpje bij Hengelo, zei hij. Intussen dacht hij wel dat een onderwijzer en politieagent de gevraagde bedragen kunnen ophoesten, maar dat is volgens GroenLinks een lachertje.

Omlaag

Cheima Aouni van GroenLinks zei opnieuw verbijsterd te zijn door het bouwproject aan de Acacialaan. “De prijzen van woningen moeten gewoon omlaag”, zei ze. “Onze fractie heeft tegen alle voorstellen voor de bouw van dure huizen gestemd, maar het heeft geen zin, want de coalitie partijen stemmen toch voor. Ik kan de strijd net zo goed opgeven. Wanneer worden wij eens wakker?” Zij hield D66-raadsllid Aslanjan voor dat die maar eens aan de inwoners van Amstelveen moest gaan uitleggen dat de prijzen voor woningen van vijftig vierkante meter en twee kamers realistisch zijn.

Disbalans

Tawros Aslanjan (D66)

Maar juist de werkelijkheid in Amstelveen leidt tot projecten als deze, betoogden D66 en VVD. Patrick Adriaans van de SP dacht daar anders over. “De mensen kunnen de koopprijzen alleen ophoesten als zijn met twee personen in een twee-kamerflat gaan wonen, met elkaar zestig mille verdienen en nog wat spaargeld hebben. De kooprijzen en wat mensen kunnen opbrengen zijn met elkaar is disbalans.”

Die mening deelde Aouni. “Het is ook niet te doen om met zijn tweeën op vijftig dure vierkante meters te zitten, zeker in deze coronatijd, waarin iedereen thuis moet werken”, zei ze.

Irritatie

Hoewel wethouder Floor Gordon zo langzamerhand naar haar zeggen geïrriteerd raakte over de kritiek

Floortje Gordon

op haar plannen uit de hoek van de oppositie, gaf zij toe dat in Amstelveen de woningen duur zijn. Zij kwam uit op 4864 euro per vierkante meter. In Uithoorn of Aalsmeer is het al goedkoper. “Maar wij bouwen wat we kunnen bouwen”, zei ze. En als men die woningen te duur vindt, moet men maar elders gaan kijken, vond Gordon.

Speculatie

Intussen herkende PvdA-raadslid Arnout van den Bosch het door GroenLinks en SP geschetste probleem wel. “Maar ook Aslanjan heeft gelijk als hij zegt dat men zich nu eenmaal bij de realiteit moet neerleggen. En er zijn onder dit college duizenden woningen gebouwd. Wethouder Gordon heeft een ongelooflijke prestatie geleverd. Het gaat de goede kant op. Ik zie ook voor dit project geen andere oplossing.” Hij pleitte wel, zoals hij al eerder deed, voor een speculatiebeding in de komende vergunningen.

1 REACTIE

  1. Floortje Feeks zegt dus dat een in Amstelveen geboren en getogen onderwijzer maar moet oprotten naar elders. Dat zullen ze dan ook wel doen Floortje Feeks. U heeft dan echt uw zin , als er geen onderwijskrachten voor uw kind zijn, geen politie voor uw veiligheid, en geen zorgmedewerkers voor uw bejaarde moeder.
    Dat allemaal terwille van uw afgod “ de-vrije-markt”, waarin speculanten de dienst uit maken . Daarnaast hebben we nog de belangenverstrengelaar Aslanjan het ijscoboertje, die het heeft over het feit dat tweeverdieners dat gemakkelijk kunnen betalen, terwijl een 50% van de bevolking geen vast contract heeft en een 40% alleenstaanden zijn. Deze clown heeft zich echt in de problematiek verdiept zullen we maar zeggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.