In de voormalige Annakerk aan de Amsterdamseweg, tegenwoordig cultureel centrum AnnA (waarin zich ook de lokale brouwerij Naeckte  Brouwers vestigde) opende cultuurwethouder Herbert Raat woensdag de expositie van wijlen kunstenaar Henk Hartog, die uit 22 abstracte schilderijen bestaat en tot 11 oktober duurt. De opbrengst van de verkooptentoonstelling is voor de Hersenstichting. Het initiatief kwam eigenlijk van Wil de Reus.

Dat doel juichte ook Raat toe. De schilderijen bevinden voor deel in de kerk, maar de meeste ervan op het balkon, waar ooit ook het orgel van de parochie werd bespeeld. Henk Hartog werd in 1926 geboren en overleed in 2013.

Werelden

In AnnA staat zijn serie “Werelden” en hebben volgens Wil de Reus een grote overeenkomst met de menselijke hersenen. Op een gegeven moment wilden nabestaanden van de kunst af en kwam die in haar woning aan de Da Costalaan terecht. “Vlak voor de coronacrisis kregen wij die thuis”, vertelt ze. “We hebben er zelf wel een thuis hangen, maar natuurlijk kunnen wij niet de complete serie houden. Maar het is zonde als er niks mee  zou gebeuren.  De verkoop van de werken wilden wij wel aan iets goeds koppelen.”

Parkinson

Dat werd dus de Hersenstichting, die de strijd aanbindt met hersenziekten en onder meer waarschuwt tegen het alcoholgebruik door jonge kinderen en tieners. Zelf had Wil de Reus een broer die is overleden en Parkinson had. “En mijn buurman kreeg een beroerte.”

Hartog dreef, na een onderscheiding door de Stichting Goed Wonen in een interieurwedstrijd, als filiaalhouder een woninginrichtingszaak in Amersfoort. In 1960 begin hij zijn eigen zaak, Vorm Binnenhuisarchitectuur geheten, aan de Amsterdamseweg. “Realiseren van stijlvolle en functionele interieurs voor de clientèle, waarbij optimaal gebruik van de ruimte, licht en kleur centraal stonden:, vertelt Wil de Reus.  “Inspiratiebronnen waren onder meer De Stijl (Piet Mondriaan), de Nieuwe Zakelijkheid (Gerrit Rietveld, Bauhaus) en Japanse architectuur.”

Bronnen

Realiseren van stijlvolle en functionele interieurs voor hun clientèle, waarbij optimaal gebruik van de ruimte, licht en kleur centraal staan. Inspiratiebronnen zijn onder meer De Stijl (Piet Mondriaan), de Nieuwe Zakelijkheid (Gerrit Rietveld, Bauhaus) en Japanse architectuur.

Cirkel

Na zijn arbeidzame leven legde Hartog zich toe op schilderen. Hij maakte onder de titel ‘Werelden’ de serie die nu ten faveure van de Hersenstichting wordt aangeboden. “Schilderijen van andere werelden, waarin kleur en textuur het verschil maken. Door te experimenteren met verfsoorten en techniek creëerde Hartog een reeks variaties op dezelfde basisvorm: een cirkel.”
Eigenlijk prikkelde de sterrenhemel, andere werelden eigenlijk, zijn fantasie. Hij vroeg zich af of daar mensen woonden, er lucht was te ademen en of er dino’s rondliepen.

Hersenen

Zijn schilderijen serie heeft een grote overeenkomst met onze hersenen, vindt De Reus. “In de volksmond zeggen we weleens dat iemand van ‘een andere wereld is’. En net zoals bij de ‘andere werelden’ hebben we m.b.t. onze hersenen nog steeds veel vragen. Spijtig genoeg bestaan er veel verschillende hersenaandoeningen. Een op de vier mensen heeft er een. Dit moet stoppen. Want een hersenaandoening zet je leven op z’n kop. En vroeg of laat raakt het ons allemaal.”

ANNA is geopend van woensdag tot zaterdag van 14.00-23.00 en op zondag van 14.00-20.00.
https://www.anna-amstelveen.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.