Een langdurig ovationeel applaus viel voorzitter Alphons Böggemann van Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) ten deel, nadat hij zijn terugtreden per 1 december had aangekondigd. Veel leden waren voor een ‘netwerkborrel’ en diner bijeen voor de viering van het 30-jarige bestaan van de club. “Dit is jouw kindje”, vond directeur Darshan Sloot, die een gepast afscheid van de voorzitter in het vooruitzicht stelde.

Alphons (rechts) en burgemeester

In de afgelopen jaar heeft de vereniging een plaats voor zich veroverd in de gemeente, zei Böggemann. Daarom kijkt hij tevreden en met trots terug op de historie van de OA. “Met een tikje weemoed en een vleugje pijn in het hart.” Maar ook in de zekerheid dat de vereniging is uitgegroeid tot een stevige belangenbehartiger voor het bedrijfsleven, voegde hij er aan toe. Door opvolger Rob van den Helder zal die volgens hem in de volgende dertig jaar worden geleid. “Wij mogen ons gelukkig prijzen met geweldige leden en een dito gemeentebestuur”, zei hij.

Korte lijnen

Namens dat bestuur voerde burgemeester Tjapko Poppens het woord. Die herinnerde er, met een verwijzing naar de hedendaagse cornacrisis, aan dat dertig jaar geleden er een golfcrisis was en Donald Trump een financieel debacle meemaakte en een boek schreef dat een bestseller werd.

De OA, zei Poppens, staat symbool voor de korte lijnen die men er in Amstelveen op nahoudt. Die brachten ook B&W er toe te zien waar zij ondernemers in Amstelveen konden helpen die met tegenslag kregen te maken.

Afstandelijk

Dat kenmerkt ook de verandering die bij de gemeente is ontstaan in de loop van dertig jaar, redeneerde Böggemann. “Van een afstandelijk gemeentebestuur is het een college geworden dat de OA op prijs stelt en bij het beleid betrekt dat een relatie heeft met de ondernemers.”

De OA kwam destijds na enkele mislukte pogingen tot stand, gaf hij toe. De toen nog lokale Rabobank was het eerste lid, wilde directeur Ugur Pekdemir van de inmiddels regionale Rabobank Amstel en Vecht wel kwijt.

Stadsdichter Matthijs den Hollander vergeleek het DNA van de vereniging met dat van de Poel en Amstelveen. De plas is ooit gegraven om veen als brandstof te leveren aan steden als Amsterdam. Zo is ook het ondernemerschap brandstof. De kurk waarop de samenleving drijft, zei Den Hollander. “Ondernemerschap is de ziel der dingen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.