Na dertig jaar bestuurslid te zijn geweest, waarvan dertien als voorzitter, draagt Alphons Böggemann het stokje over aan Rob van den Helder. Dat deelde hij donderdag mee tijdens een ‘netwerkborrel’ van de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA), waarmee ook de dertigste verjaardag werd gevierd. Er was een diner bij Poel’s Up, één van de leden.

Eigenlijk stond Böggemann bij de wieg van de vereniging. Van het begin af was hij bestuurslid. Het voorportaal was eigenlijk een zekere samenwerking van de vier in Amstelveen werkende banken.

Receptie

Op een receptie kwam hij ooit de bij de NMB-manager Ferry Verbraak tegen, de latere voorzitter en erelid van de OA. “Ik vroeg aan hem hoe hij eigenlijk zijn collega’s bij andere banken kende. Die kende hij helemaal niet, wat ik niet begreep. Volgens mij kun je elkaar waarschuwen en zo als zich een enge klant bij je meldt. Dat was hij eigenlijk wel met mij eens en hij begon toen overleg met de directeuren.”

Later sterkte die samenwerking zich uit tot de ondernemende cliënten van de banken. Ook de gemeente, met name wijlen wethouder Henk Maaten, zag daar wel brood in. Een ondernemersclub zou het gesprek met heel die sector over wat het bedrijfsleven wil makkelijker maken. Die gedachte maakten zich blijkbaar ook B&W en gemeenteraad eigen.

Notaris

“Ze zijn bij mij als notaris langs gekomen om de akte te laten passeren. En toen vroegen ze mij in het eerste bestuur. Dat kon ik, gezien mijn stimulering om tot de oprichting te komen, niet weigeren”, zegt Böggemann. Hij bleef tot nu toe bestuurslid en neemt einde van het jaar als voorzitter dus afscheid. Rob van den Helder is door leden al in het uit zeven personen bestaande bestuur gekozen, dat vervolgens uit zijn midden een voorzitter kiest. Dat wordt Van den Helder, die daarom tot dat orgaan toetrad, veertig jaar lang in de logistieke sector zat en nu met pensioen gaat. Overigens was hij geen lid van de club, maar werd dat snel met een door hem opgezet eigen logistiek adviesbureau. Hij had overigens geen eigen bedrijf behoeven te hebben, want de eis dat bestuurders ook ondernemer moeten zijn geldt statutair niet voor maximaal twee van hen, legt Böggemann uit.

Derde

Zelf was hij de derde voorzitter, na in de beginjaren Remco Zwahlen en vervolgens Ferry Verbraak. Rob van den Helder is eigenlijk Bovenkerker in hart en nieren en heeft daar tal van functies, al lag de laatste jaren zijn werk in Parijs, waar hij in dienst was van het Franse postbedrijf DPD, zo’n beetje vergelijkbaar met PostNL, maar dan veel groter en internationaler. Aardige anekdote: Hij spreekt geen Frans. “In vergaderingen leunde ik als dat in het Frans ging even achterover. De uitleg kwam later.” Blijkbaar had hij meer verstand van transport, op basis waarvan hij wegens zijn voorgeschiedenis aan de top van andere bedrijven was gekozen.

 Opzeggingen

In een voor ondernemers lastige tijd wordt hij voorzitter. Het zal niet gemakkelijk zijn voor de vereniging en het bedrijfsleven, weten hij en Böggemann. “In veel sectoren gaat het gewoon niet goed”, zegt de laatste. Hij denkt niet alleen aan de horeca, maar ook aan de reisindustrie, de evenementenbranche en bijvoorbeeld de fotografie, omdat veel feesten en partijen niet doorgaan. Böggemann verwacht ook een aantal opzeggingen. “Daar hadden wij wel méér mee te maken, maar beëindiging van de lidmaatschappen, kwam goeddeels overeen met de nieuwe aanmeldingen.”

Hij weet niet hoe het nu gaat, wegens faillissementen en schrappen in uitgaven. “Daar moeten we ook als vereniging goed mee omgaan. En we moeten van elkaar leren.”

Meekijken

Hij treedt terug uit het bestuur is voornemers zich daar ook niet meer mee te bemoeien, afgezien van een enkel aan hem gevraagd advies. “Ik moet mijn opvolger niet voor de voeten lopen en hem de kans geven met een frisse blik er naar te kijken en wil niet het risico lopen dat het oude wordt voortgezet. Dit is een heel goed moment om tot verandering te komen. Hooguit kan ik nog een beetje meekijken. En ze mogen mij altijd bellen. Ik hoop dat de stemming in de vereniging goed blijft, maar ik hoed mij voor een actieve rol daarin.”

Verbinding

Van den Helder heeft meer dan veertig jaar lang in de transportindustrie gewerkt, bij heel grote en kleinere bedrijven. Bij DPD werken 80.000 mensen en maakte hij deel uit van de operationele directie voor Europa. Als taak van de OA zien Böggemann en hij het naar elkaar toe brengen van bedrijven. Böggemann: “Dat brengt verbinding tot stand. De onderlinge gunfactor is daarbij belangrijk. Dat was vroeger ook wel het geval, maar de laatste jaren ging dat steeds meer leven.”

Ook voor de lokale overheid werd de vereniging een organisatie om rekening mee te houden, al bestaat heel het bureau maar uit twee mensen, constateert de scheidende voorzitter. “De laatste zeven jaar kregen wij een goede relatie met de ambtelijke staf van de gemeentelijke afdeling Economische Zaken en met het college van Burgemeester en Wethouders. We worden eerder betrokken bij het beleid. Je moet in deze stad met elkaar soms kleur bekennen. Samen hebben wij het programma ZAAI opgezet voor startende ondernemers, die dan leren van al bestaande bedrijven en met medewerking van de Rabobank.”

Hij zag in zijn bestuursperiode de samenstelling van de vereniging langzaam veranderen. “Vroeger was iedereen zestig eigenlijk, nu 45. En veertig tot 45 procent van de leden is vrouw. Dat geeft ook wel aan dat er in ondernemersland veel is veranderd.”

Imago

Hij geeft toe dat het imago van de OA die van een borrelclub is. “Dat was een beetje onze image, maar het is niet terecht. Wij zijn primair een belangenbehartiger. Laten als zodanig onze stem ook voortdurend horen bij NVO*NCW, het gemeentebestuur, Schiphol de Vervoersregio. Veel dingen hebben absoluut niets met borrelen te maken. Eigenlijk zouden wij een veel groter bureau moeten hebben. Maar onze visvijver is toch redelijk beperkt.” Inderdaad zijn er volgens de gemeentelijke statistieken duizenden bedrijven in Amstelveen. Dan is minder dan 250 leden een waterig afschijnsel. Maar er zijn volgens hem veel organisaties bij die eigenlijk niet zo geschikt zijn voor het lidmaatschap, hoewel de deur voor iedere onderneming open staat. “Je hebt bijvoorbeeld veel mensen die iets beginnen en dat aan een eigen BV binden. Die worden allemaal meegeteld. Ik denk dat een kleine duizend bedrijven er echt toe doen. Ons streven is daarvan er zo’n driehonderd tot 350 bij de OA binnen te halen.”

Raadsleden

Op de aanwas van leden moet volgens Van den Helder ook de communicatie zijn gericht. Overigens lijkt de lokale politiek het belang van de OA niet altijd in te zien. “Na de vorige verkiezingen, hebben wij de zestien nieuwe raadsleden uitgenodigd. Weet je hoeveel er kwamen? Twee. Dat moedigt ons niet bepaald aan met die volksvertegenwoordigers dingen te bespreken,” vertelt Böggemann, er aan toevoegend dat de club wel in- en uitloopt bij Burgemeester en Wethouders. En nu altijd om een voorgenomen beleidsbeslissing van harte te steunen. Maar soms kan de OA op basis van uit het bedrijfsleven voortkomende informatie het stadsbestuur voor foute besluiten behoeden.

Power

Rob van den Helder ziet vooral veel in de zogenoemde Power-sessies van de vereniging, waar een beperkt aantal leden naar één van hen luistert om er hun voordeel mee te doen. Een veel ondernemersverenigingen in andere steden zijn jaloers op de Amstelveense. Men heeft het daar goed voor elkaar, zeggen die volgens het bestuur.

Rob van den Helder is nu 61, getrouwd en heeft twee zonen. Behoudens senior controller bij KPMG, werkte hij voornamelijk in voor koeriersdiensten als UPS, TNT en het al genoemde DPD. In Bovenkerk werd hij vooral bekend als voorzitter van RODA ’23, het bewonersplatform, het Noorddamcentrum en de Voka. “Het is nu tijd voor een nieuwe periode in mijn leven, na veertig jaar werkzaam te zijn geweest in de transportindustrie”, zegt hij. “Per 1 oktober heb ik de mogelijkheid mijn tijd zelf in te delen. Met deze nieuwe persoonlijke vrijheid wil ik mijn tijd gaan besteden in nieuwe avonturen met mijn gezin en naast Helder Advies mij verder gaan inzetten voor de lokale gemeenschap Bovenkerk / Amstelveen. Gezien mijn zakelijke achtergrond en al de bestaande lokale betrokkenheid hoop ik dat ik een toevoeging kan zijn in het bestuur van de OA.”

Foto: Böggemann (links) en Van den Helder

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.