Volgend jaar duikt het aantal inwoners van Amstelveen onder de 90.000. De gemeente verwacht uit te komen op 88.260, ruim 3400 minder dan vorig jaar. Dat blijkt uit de statistische tweetalige (Nederlands en Engels) uitgave Facts & Figures 2020. In 2025 denkt de gemeente weer op een inwonertal van 92.485 te zitten, zo’n achthonderd meer dan vorig jaar.

Met 38% vormden alleenstaanden de grootste bevolkingsgroep in Amstelveen, overigens hetzelfde percentage als gemiddeld in heel Nederland. Meer dan de helft van de bevolking (52%) bestond in de stad uit gezinnen, waarvan 28% met kinderen

 Inwoners

Zeven procent van inwoners bestaat uit éénouder-gezinnen. Eind vorig jaar bleek het aantal inwoners met 850 te zijn gegroeid tot 91.694 maar daar kwam een paar maanden later de klat in. In mei bleek al dat 510 voornamelijk expats als gevolg van coronacrisis naar hun thuislanden waren vertrokken. In dat opzicht belooft de economische crisis die voor de deur staat ook weinig goeds.

Overigens verjongt de gemeente de laatste jaren. Van vergrijzing lijkt geen sprake meer nu de gemiddelde leeftijd in Amstelveen is 41 jaar is, een jaar jonger dan landelijk. “Onze gemeente is jonger geworden, omdat er meer gezinnen in Amstelveen zijn komen wonen”, zegt zij zelf. In Westwijk wonen de meeste kinderen; ruim 2200 van de 7.734 bewoners van Westwijk-Zuid zijn jonger dan 18 jaar. Voor Westwijk-Noord en Bovenkerk, met in totaal 10.768 inwoners, is dat aantal ruim tweeduizend.

 Expats

Facts & Figures bevat gegevens over zaken als leeftijdsopbouw, geboorte en sterfte en herkomst van de Amstelveense bevolking. Daaruit blijkt dat expats een essentieel aandeel in de bevolking hebben maar snel wisselen. Tegenover de iets meer dan 5.000 die zich hier vestigden stond dat 3.453 weer verhuisden naar het buitenland. Overigens kwamen er ruim 6200 van elders in Nederland binnen en verhuisden er bijna zevenduizend weer daarheen. Zo te zien blijft Amstelveen dus een internationaal georiënteerde duiventil. Volgens burgemeester Tjapko Poppens laat de uitgave zien dat Amstelveen een “levendige, veilige gemeente is met een hoog voorzieningen niveau.” Ruim 17.600 mensen waren boven de 64, van wie 8.700 ouder dan 75 jaar.

Migratie

Facts & Figures geeft ook zicht op de economische structuur, onderwijs, cultuur, sport, veiligheid en werkgelegenheid.

De groei waarvan vorig jaar sprake was, kwam vooral door migratie; er vestigden zich meer mensen in de gemeente dan dat er vertrokken. Geboorte en sterfte houden elkaar al jaren in evenwicht. Inmiddels heeft 21% van de bevolking een niet-Nederlandse achtergrond. In totaal wonen er 138 verschillende nationaliteiten.

Groenelaan

Van de Amstelveense bedrijven is ruim driekwart gericht op dienstverlening, slechts zestien procent op handel en zes procent op industrie. De gemiddelde besteedbare inkomens liggen met ruim € 126.000 het hoogst in buitengebied en het laagst – Uilenstede met twintig mille even niet meegerekend – in Groenelaan (37 mille), waarna Keizer Karel Park komt met € 43,2 mille.

De gemeente gaat er prat op nog steeds de eerste plaats in te nemen als het gaat om veiligheid in het jaarlijkse onderzoek onder de 50 grootste gemeenten van Nederland. Vorig jaar daalde het aantal aangegeven misdrijven met 49 tot 3.783, wat nog altijd neer komt op ruim tien aangiften per dag.

Hoge opleiding

De meeste jongeren in Amstelveen (circa 80%) geven aan zich vaak of altijd fit te voelen. In vergelijking met de rest van de regio drinken jongeren uit Amstelveen meer water en minder vaak zoeten dranken. Verreweg de meeste jongeren (89%) gaan lopend of met de fiets naar school en meer dan de helft van hen zegt minimaal een uur per dag te sporten.

Meer dan de helft van de beroepsbevolking is hoog opgeleid, tegen over 38% in de rest van Nederland. Actuele gegevens vindt men op www.amstelveen.incijfers.nl. Men kan zelf tabellen samenstellen over thema’s zoals bevolking, wonen, bedrijvigheid en onderwijs. Veel cijfers zijn ook op wijkniveau en over meer jaren beschikbaar.

Kijk op: https://www.amstelveen.nl/in-amstelveen/publicatie/feiten-en-cijfers_amstelveen-in-cijfers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.