Volgens vier raadsleden plus een wethouder moeten Amstelveners een reanimatiecursus gaan volgen bij de plaatselijke EHBO-vereniging, waar men zich kan opgeven via www.ehbo-Amstelveen.nl. De wethouder is merkwaardigerwijs Rob Ellermeijer (VVD) en niet Marijn van Ballegooijen (PvdA), die Zorg en Welzijn in zijn portefeuille heeft.

De raadsleden Veenboer (PvdA), Solleveld Olthof, Kootker (beiden BBA) en Van der Vet (D66). Ellermeijer benadrukt dat reanimatgie levens kan redden. “Inwoners die een cursus hebben gevolgd kunnen het verschil maken als er een incident bij hen in de buurt is,” zegt hij.

App of sms

Hij vindt het belangrijk dat Amstelveners na het volgen van een cursus zich aanmelden bij www.Hartslag.Nu . Die website is gekoppeld aan het systeem van de meldkamer. Aangesloten wordt via de app HartslagNU of per sms opgeroepen als er in de buurt een incident is. De opgeroepene kan dan aangeven of hij of zij beschikbaar is om in actie te komen. Alleen als iemand binnen zes minuten ter plaatse kan zijn wordt deze persoon opgeroepen.

Hartstilstand
Ieder jaar krijgen zo’n 16.000 mensen in Nederland een harstilstand. Van deze slachtoffers worden er ongeveer 10.000 gereanimeerd. De meeste reanimaties gebeuren thuis. Bij een melding bij 112 stuurt de meldkamer altijd twee ambulances. Een grotere kans op overleven ontstaat als een burgerhulpverlener start met reanimeren voor de ambulance arriveert.

AED’s

Ellermeijer zet zich al langer in voor meer bekendheid van reanimatiecursus en meer AED’s in Amstelveen. In het verleden stelde hij als raadslid samen met Esther Veenboer (PvdA) vragen over de mogelijkheden voor subsidie voor AED’s. Samen met PvdA-raadslid Esther Veenboer bezocht Ellermeijer deze week een jaarlijkse herhaalcursus, met raadsleden Ruud Kootker en Jacqueline Solleveld Olthof.

Bewoners met vragen kunnen contact opnemen met de Paul Jonker of Astrid Lodder van de EHBO Vereniging Amstelveen secretaris@ehbo-amstelveen.nl

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.