Het college van burgemeester en wethouders van Amstelveen bestaat uit – als wij even de invloedrijke, maar ongekozen,  gemeentesecretaris niet meetellen – uit een dame en vijf heren. Terwijl ik het schrijf, besef ik nu de gehele gender-neutrale meute tegen mij te krijgen, zeker nu buurgemeente onder GroenLinkse regeldruk af wil van alles wat aan mannen en vrouwen herinnert en het ‘Geachte dames en heren’ heeft vervangen door ‘Beste Amsterdammers.’

In dat licht zijn degenen die meer vrouwen in de politiek willen in Amstelveen dus verkeerd bezig. Raadslid Anne-Mieke van der Vet van D66 heeft zich als voorvechtster van de stijging van het aantal politica opgeworpen. Dat is vreemd, want in de verkiezingstijd voor de gemeenteraad wilde haar partij nog genderneutrale toiletten in het raadhuis.

Amerikaan

Maar anderzijds beriepen de Democraten zich erop lokaal de enige vrouwelijke lijsttrekker te hebben in de politieke arena. En de huidige wethoudster Floor Gordon – excuses voor dat vrouwelijke woord, maar ja, ik stam nu eenmaal uit de tijd dat zoiets nog normaal was – is nu als lijsttrekster gekozen. Herhaling van zetten dus, maar haar huwelijk met een Amerikaanse man, had net zo goed een Amerikaanse vrouw kunnen zijn. Want het gaat om de  genderneutraliteit die de gemeente – in elk geval D66 en GroenLinks – nu voorstaat.

Intussen vraag ik mij wel af wat Van der Vet nou bedoelt als zij zich hard maakt voor meer vrouwen in de politiek. En degenen voor die het geslacht er geenszins toe doet dan? De LHBTI+ gemeenschap, zal ik het maar kortweg noemen. Daar komt geen heteroseksuele enge witte man aan te pas.

Brief

Intussen zit ik met een probleem, dat misschien meer kiezers hebben. Ik wilde een briefje naar B&W sturen, met het opschrift ‘geacht college’, om de terminologie ‘geachte dame en heren’ te vermijden. Maar eigenlijk kan ook het woord ‘geacht’ niet meer in deze tijd. Het geeft iets van waardering weer en daar moet je vreselijk mee oppassen. Want wat zou dat in principe genderloze stelletje meer zijn dan een collectie individuen die door een democratrische toevalligheid op hun stoeltje zijn terecht gekomen? Ik denk dat ik die brief maar niet schrijf.

13 REACTIES

  1. Politica is niet het meervoud van politica. Ik heb nooit gehoord van politicae, wel van politici, meervoud van politicus. Gek eigenlijk.

  2. Schacht de hypocrisie van D66. Harmen van der Steenhoven is testosteronman nummer 1 die lekker stoere taal uit als het gaat om Aalsmeer of met plezier oppositieleden kleineert als ze niet met hem meedoen.

    Weliswaar de enige vrouwelijke wethouder wordt door D66 geleverd. De gemeenteraadsleden van D66 bestaat uit 5 mannen en 2 vrouwen. Dat wordt geacht de volksvertegenwoordiging te zijn. Stephanie Schilder vond haar werk na twee jaartjes belangrijker dan haar kiezersmandaat en wordt door een man opgevolgd. Ook de gekozen lijsttrekker en ed wethouder maaike Veeningen was daags na de verkiezingen weg om haar carrièrepad te vervolgen in Almere waar ze niet woonde en niet gekozen was. Zo werkt dat bij D66.

    • Eerlijk gezegd heb ik nooit typische D66 punten kunnen herkennen in de lokale coalitie. Bijvoorbeeld meer inspraak en transparantie voor de Amstelveners, ook het begrip “links” ontgaat mij totaal bij deze partij. Maw ze waren in niets te onderscheiden van de VVD. Ik denk dan ook dat zij uiteindelijk dezelfde kant op zullen gaan als de PvdA, zo gauw het hun aan aansprekende landelijke leiders ontbreekt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.