Omdat vorig jaar vijf procent van de ouderen (totaal rond de 170.000) werd mishandeld wil raadslid Jacqueline Höcker – van de sinds haar afscheiding van AVA onder haar eigen naam opererende fractie in de gemeenteraad – wel eens weten hoe dat in Amstelveen zit.

Daarom heeft zij schriftelijke vagen gesteld aan B&W over dat naar haar mening te weinig belichte onderwerp.

Signaleren

Höcker vraagt of wel geregeld door de gemeente over wordt gesproken in het overleg met de beschermingsorganisatie Veilig Thuis Amsterdam Amstelland en wil dat B&W een campagne starten om de mishandeling bij het publiek onder de aandacht te brengen. Ook wil zij weten wat de gemeente doet bij het signaleren daarvan.

Onder ouderen verstaat zij mensen van 65 jaar en daarboven. Die lopen de kans mishandeld te worden door familie, kennissen, begeleidende professionals en mantelzorgers (veelal omdat zij te zwaar belast zijn).

Onderschat

“Een onderschat probleem”, zegt gedragswetenschapper Timo Kranenbarg bij Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland. Hoewel maar tien procent van de meldingen bij die organisatie ouderenmishandeling betreft, is het probleem volgens hem waarschijnlijk veel groter.

Ouderenmishandeling is ‘al het handelen of het nalaten van handelen van al degenen die in een terugkerende persoonlijke of professionele relatie met de oudere staan.’ Er kan volgens de definitie bij de oudere persoon lichamelijke en/of psychische en/of materiële schade ontstaan, maar die is nu eenmaal van de helpers afhankelijk.

Beperkingen

Ouderdom gaat gepaard met veelal beperkingen, constateert Höcker. Zij attendeert er op dat oudere mensen vaak slecht kunnen bewegen, verminderd zicht en gehoor hebben en vrienden en familie vaak  wegvallen, waardoor isolement ontstaat. “Zij zien geen toekomstperspectief meer. Het geheugen kan afnemen maar ook het reactievermogen, waardoor de oudere niet meer voor zichzelf kan opkomen.”

1 COMMENT

  1. Mishandeling is ook “het nalaten van handelen door professionals “. Oei, dan heeft de overheid sinds het opdoeken van verzorgingstehuizen en het invoeren van “keukentafelgesprekken” wel kilo’s boter op zijn hoofd, zowel op landelijk als gemeentelijk niveau, maar ja de overheid is wel een afspiegeling van onze samenleving, die blijkbaar liever haar geld besteedt aan een extra vakantie en begint te mekkeren als dat een keer niet kan want dan wordt hun de “vrijheid” ( lees aso-gedrag in vele gevallen) ontnomen,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.