Van vastgoedinvesteerders in Kronenburg, waar de gemeente een woongebied voor jongeren van wil maken, wordt een verklaring door de gemeente geëist dat zij uitsluitend ‘wit’ geld in de projecten stoppen. Dat deelde burgemeester Bas Eenhoorn mee aan de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM). Op die manier wil hij ondermijning (onderwereld die zich mengt met bovenwereld) zoveel mogelijk voorkomen.

Bas Eenhoorn

“Wij zitten er bovenop en een ondertekende verklaring heeft rechtskracht”, zei Eenhoorn. Het gevaar van de ondermijning was aangesneden door Michel Becker van Actief voor Amstelveen (AVA), die bij het vaststellen van een veiligheidsplan voor de komende jaren het gevraagd de acties daartegen op het niveau van Amsterdam te brengen. Daar bleek de helft van de horeca op de Wallen bij zogenoemde Bibob onderzoeken (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) met zwart of andersoortig crimineel geld tot stand te zijn gekomen.

BOA

Hoewel Amstelveen volgens de gemeente een relatief veilige gemeente is, als

Michel Becker (AVA)

men de woninginbraken even niet meetelt, moet toch de vinger aan de pols worden gehouden. Wethouder Herbert Raat heeft aan zijn op handhaving gerichte korps Bijzondere Opsporingsambtenaren (BOA’s) voormalige politiemensen toegevoegd om woninginbraken te bestrijden.

Er is intussen wel een gebrek aan politie in Amstelveen. En BOA’s kosten wel geld maar hebben minder bevoegdheden dan de politie zei Tom Coumans van de VVD.  Uitbreiding van de politie geschiedt regionaal. En de burgemeester zei er voor te strijden dat eventuele extra politiemensen niet allemaal naar de Wallen in Amsterdam verdwijnen, maar ook in Amstelveen blijven. “Wij kunnen hier niet alles met BOA’s oplossen. De zuidelijke randgemeenten binnen de politie Amsterdam-Amstelland zijn aan de rand gekomen van wat nog acceptabel is.

Ruimte

Martin Kortekaas. Foto: Katja Mali

Een groot nadeel is volgens hem ook de komst van de nationale politie, evenals de enorme administratieve druk die agenten ervaren. “De ruimte voor meer blauw op straat neemt af.” En adviseurs bij dat apparaat zijn alleen de tien burgemeesters van de grote steden. “In ons geval beslist uiteindelijk de burgemeester van Amsterdam over de verdeling.”

Overigens heeft de sluiting ’s nachts van het politiebureau niet tot ernstige problemen geleid, constateerde hij. In twee maanden waren er maan zes mensen die op het bureau ’s nachts aangifte hadden willen doen. “Ik heb liever twee in plaats van één surveillance wagens dan een open politiebureau. Maar een uitbreiding niet er natuurlijk niet alleen zijn om de criminaliteit in Amsterdam te bestrijden.”

Discriminatie

Met GroenLinks was hij het eens dat ook de zorg een onderdeel van veiligheid

Bert de Pijper. Foto: amstelveenweb.com

is en die daarmee moet worden verbonden. De politie is het einde van dat traject, maar door preventief zorgverleners in te schakelen kan buiten zicht blijven. De fractie ontdekte ook dat whats app-groepen ter buurtbeveiliging soms worden gebruikt voor discriminerende opmerkingen. “Ik wist dat niet, maar wij gaan dat zeker na”, zei Eenhoorn.

Bert de Pijper van de ChristenUnie vind het veiligheidsplan, waarin ook veel regionale zaken staan, nogal beperkt voor Amstelveen, maar had eigenlijk meer aan de toelichting van de burgemeester. “Ik heb eigenlijk het verslag van deze vergadering nodig als supplement bij het plan”, zei hij. De Pijper kon over het veiligheidsplan dat aan de raad ter vaststelling wordt voorgelegd niet optimaal enthousiast zijn.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.