Twee ton wordt er nu gevraagd aan de gemeenteraad voor de start in september van een internationale basisschool aan de Assering, bestemd voor leerlingen van wie de ouders de particuliere scholen aan de Sportlaan (ISA) of Amity aan de Amsterdamseweg niet kunnen betalen. Verwacht wordt dat er in 2025 ongeveer 350 leerlingen zijn en bij de start 54. De school is een initiatief van de Onderwijsgroep Amstelland voor christelijk onderwijs.

Frank Berkhout

De school is bestemd voor kinderen uit gezinnen die niet van plan zijn in Nederland te blijven en de voertaal is Engels. “Maar wat levert ons als gemeente dat op?” vroeg Marina Casadei van de SP. De school mag dan bestemd zijn voor expats met minder inkomen dan de toplaag, maar kunnen die bedrijven het geld niet ophoesten, vroeg zij zich af. “Of ervaren zij wel de lusten, maar niet de lasten van vestiging in deze regio?”

Internationalisering

Ook Jacqueline Höcker van AVA dacht dat wat het internationaal onderwijs

Marina Casadei

betreft in Amstelveen een beetje zoek is. Het nieuwe project, dat Internationaal Georiënteerd Basisonderwijs (IGBO) heet, is de eerste jaren een voor de gemeente een bijlegger, wist Casadei.

Het is overigens niet uitgesloten dat er ook een school voor voortgezet onderwijs komt, maar zover is het nog niet, zei onderwijswethouder Frank Berkhout. Overigens is de basisschool naar zijn mening maar een deel van de oplossing. “Wij worden steeds meer met internationale werkers geconfronteerd”, zei hij. “De internationalisering gaat door en de docenten krijgen steeds meer inzicht in cultuurverschillen.”

Amity

Jacqueline Hocker

In het voorzichtigste geval is de school pas over drie jaar min of meer kostenneutraal exploitabel, anders pas over vijf jaar, zegt een voorspelling van Amstelland. De vraag voor de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) was ook hoe men de leerkrachten, bij de huidige krapte op de markt in die sector, er krijgt. Daar staat tegenover dat kinderen van expats nu extra inspanningen van de onderwijzers in het reguliere onderwijs vergen.

De vergelijking met Amity van de SP, waarvoor overigens de gemeente € 1,25 miljoen uittrok, gaat volgens Berkhout mank, omdat die een particuliere school is. Daar komen er in de regio steeds meer van.

Publieke school

Maar Casadei hield de wethouder wel voor dat destijds Amity volgens B&W noodzakelijk was en kennelijk nu niet meer zo zeer. En haar vraag bleef wat B&W hebben gedaan om het bedrijfsleven in de nieuwe school te laten investeren. Intussen ligt, als de minister akkoord gaat men de plannen, er wel een huisvestingsverplichting bij de gemeente. Het geld dat nu wordt gevraagd, is dan ook bestemd voor inrichting van in het schoolcomplex ‘Overloop’ aan Assering.

Omdat er totaal gebrek aan woonruimte is, komen docenten steeds verder van hun werk te wonen. Of de wethouder daar wel rekening mee hield bij de plannen, vroeg de SP. Maar die overspannen huizenmarkt is geen zaak van het onderwijs, noch van enige andere sector, constateerde Berkhout. “En het gaat hier gewoon om een publieke school.” Daar speelt nu eenmaal de gemeente een rol in. Maar de vraag van de SP bleef waarom de gemeente dan een vergeefse poging deed bij het bedrijfsleven om te investeren in deze vorm van onderwijs.

 

 

 

2 REACTIES

  1. Voor kinderen van buitenlandse komaf op een basisschool krijgt men bij wet al extra geld. Dit zou de werkdruk van de leerkrachten moeten compenseren. Tevens krijgen expats al 30% korting op hun belasting. Moet een gemeente dan nog meer doen om de vestiging van deze mensen hier aan te moedigen, kun je je afvragen?
    Ook kun je hier de woningnood van onderwijzers nog aanstippen. Met hun salaris kunnen ze zich hier nauwelijks vestigen.

  2. Even een oude koe uit de sloot halen.
    Anno 2023 vergt de inzet van leerkrachten voor alle kinderen van buitenlandse komaf een extra inspanning.
    De huisvesting van leerkrachten is niet een zorg van het onderwijs, maar wel van een lokale overheid, omdat zij voor de goede secondaire voorzieningen voor onderwijsmensen dient te zorgen. Daar valt in dit geval in onze gemeente met haar onmogelijke huizenmarkt ook huisvesting onder. Daar doet de gemeente geen bal aan of je moet daar misschien een kamer op Uilenstede onder verstaan, waar de mensen een geheel ander levenspatroon er op na houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.