De ‘traverse’ bij het Stadshart over de A9 wordt niet de groene overkapping als de gemeente eerder suggereerde, maar gewoon een druk verkeersplein en het bioscoopgebouw van Pathé betekent dat bewoners van het Stadsplein straks tegen een blinde muur aankijken en schreeuwende affiches met aankondigingen van films. Het zijn maar twee klachten van Stadshart bewoners en bestuursleden van verenigingen van eigenaren rond het Stadsplein, na het zien van de nieuwste tekeningen op een informatieavond over de ‘gebiedsvisie’ voor dat areaal.

Robert van Waning is een van de klagers en wendde zich met bezwaren tot B&W. Zijn eerste indruk was positief, maar bij nadere bestudering van de tekeningen en wat er bij werd verteld, kreeg hij naar zijn zeggen steeds meer kritiek. Volgens hem beloven gemeente en Rijkswarsterstaat veel wat zij niet waar kunnen maken. “Wat eerst met veel groen werd gepresenteerd, blijkt in feite een hoop asfalt, steen en hoogbouw.”

Lawaaiige doorgang

En: : Het ‘Meanderplein’ tussen de afslag en Meander is niet het voorgespiegelde fraaie plein met een stedelijke maat en hoogwaardig tuinstedelijk groen, maar een lawaaiige nauwe doorgang voor veel auto’s en bussen. Deze feiten worden verpakt in fraai klinkende beloften over authenticiteit, aantrekkelijkheid, samenhang, verbinding, sfeer, groen en meer van dat voorlichtersjargon waar men vooral doorheen moet blijven kijken.” De bioscoop wordt veel hoger dan de schouwburg met toneentoren, zegt hij. “Wij kunnen nu nog over de schouwburg en de volksuniversiteit heen kijken en in de verte zien wij nu nog bomen. Straks niet meer, want dan kijken wij tegen een hoge blinde muur over de gehele breedte van de schouwburg en P60”. Omwonenden hopen op heroverweging door de gemeenteraad, maar daar sluit de coalitie – dus de meerderheid – waarschijnlijk weer de rijen. Naar de mening van velen rond het Stadsplein moet de raad verstandig omgaan met de openbare ruimte en niet een commerciële instelling als Pathé het beeld laten bepalen.

Asfalt

Van Waning: “De ‘Gebiedsvisie’ bevat een aantal goede ideeën, maar nog niet alles lijkt goed te zijn doordacht. Bovendien wordt het tijd dat de gemeente eerlijk gaat toegeven dat die Traverse gewoon een groot en druk verkeersplein met veel asfalt wordt en dat zij er alles aan zal doen om de narigheid hiervan tot een minimum te beperken.” Hij vindt trouwens al jaren dat het gemeentehuis naar het Stadshart moet verhuizen.

Fietsbrug

Hij heeft zo’n dertig bezwaren tegen de plannen, die ook goeddeels door andere omwonenden worden gedeeld. Maar door de uitspraak van de Raad van State lijkt een A9-tunnel een gepasseerd station, waardoor  – ondanks overkappingen – een nog bredere Rijksweg de gemeente blijft scheiden in een noordelijk en een zuidelijk deel, zeggen de klagers. Zij vinden ook dat er een vierdubbel huispunt op de A9 komt en de bomenbrug is voor fietsverkeer bestemd, maar veel fietsers zullen kiezen voor de kortere voetgangersroute (met de fiets aan de hand). Het is volgens de bezwaarden een ‘voorlichterstruc’ het drukke kruispunt in de gebiedsvisie een ‘ontvangsthal’ van de stad te noemen, Het wordt een verkeershel, verwachten zij. Net als felle verlichting in het zogenoemde voorportaal van de stad door de bioscoop. Trouwens: “Een typisch bioscoopbedrijf als Pathé heeft geen gegarandeerde overlevingskansen in een tijd waarin tv-schermen steeds groter en beter worden en waarin NetFlix en andere grootleveranciers van films en documentaires via het internet steeds populairder worden. Bij Hudson’s Bay had het gemeentebestuur zich ook moeten afvragen of een warenhuis nog wel van deze tijd is.” En een bioscoop is in de toekomst moeilijk om te bouwen voor woningen of kantoren, voegt men daaraan toe. De functiemenging die de gemeente voor ogen staat – wonen, horeca, cultuur en commercie – kan volgens de klagers leiden tot conflicten.

 

 

 

 

 

3 REACTIES

 1. Het is onzin dat bioscopen niet meer zouden lopen, anders zou Pathé Bijlmer al weg zijn en zouden ze niet bereid zijn om te investeren in het Stadshart. Het zou m.n. een mooie toevoeging zijn voor de plaatselijke jeugd en de horeca zou er m.n. ‘s avonds wel bij varen, want dan is het er vaak nog een saaie boel.
  Wel zeer vreemd dat die gedeeltelijke groene traverse niet meer zo groen zal zijn. De term “ ontvangstrapport” is natuurlijk om je te bescheuren. En in de term “ ontvangsthel” herken ik duidelijk het creatieve idioom van de hr. Van Waning.Wie zijn die andere omwonenden, behalve de hr. Van Waning ? Wijkplatform of VVE’s ,mensen die spreken op persoonlijke titel of personen die spraken namens een bepaalde groep?

 2. Saaie boel? Kom eens langs, maar je moet wel reserveren want er is bijna geen tafel vrij.

  Wat die bioscoop betreft: Amstelveen is niet Amsterdam ZO. De jongeren die naar Pathé Arena gaan, halen een cola en een bak popcorn uit de automaat en gaan na afloop naar huis of ergens hangen of chillen.

  De gemeente noemt het vierdubbele kruispunt de ‘ontvangsthal’ van onze stad. Dat is inderdaad om je te bescheuren. Ik noem de afrit en entree bij Meander een verkeershel.

  Het eerste wat men bij het binnenrijden van Amstelveen zal zien, zijn de gevelgrote affiches van gewelddadige blockbusters. Die vormen het nieuwe aanzien en identiteit van Amstelveen. Die tragische beslissing past bij de keuze voor een brede open verkeersgoot dwars door onze woonplaats. Een hel.

  Amstelveen is straks nog de enige stad in Nederland waar een 10-baans Rijksweg dwars doorheen raast en ook de enige stad in de wereld zónder halte Centrum voor de railverbinding.

  • App, jij gaat uit eten. Een jongere gaat naar een café voor zijn vertier en daar drinkt hij niet een cola of in uw tijd een ranja.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.