Omdat de hedendaagse wooncrisis volgens GroenLinks out of the box-oplossingen vraagt diende de fractie vorige week een motie in de gemeenteraad in, die overigens niet werd aangenomen. Maar woningen zijn er om in te wonen en niet om er geld aan te verdienen, zegt fractievoorzitter Lennart de Looze achteraf. De motie hield in dan alle Amstelveense woningeigenaren moesten worden benaderd met de vraag of zij, in geval van verkoop, alleen aan mensen wilden verkopen die er zelf in gaan wonen. Dus niet aan beleggers.

Sinds een aantal jaar geldt er in Amstelveen al een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwwoningen, maar niet voor bestaande. Een succesvolle en in het land een veel gebruikte manier om speculanten op de woningmarkt te weren, is volgens De Looze zijn voorstel.

Buitenspel

“Maar voor bestaande woningen lijkt de gemeente buitenspel te staan en niet dezelfde maatregel te kunnen invoeren. Woningeigenaren hebben de woning namelijk onder bepaalde voorwaarden gekocht en het is onder het eigendomsrecht moeilijk deze voorwaarde als gemeente te wijzigen”, zegt hij. “Als gemeente kunnen we inwoners helaas niet dwingen om hun huis alleen te verkopen aan mensen die het ook daadwerkelijk zelf nodig hebben om in te wonen, maar we kunnen het onze inwoners wel vragen.”

De suggestie van de fractie was een campagne te starten om woningbezitters te vragen om vrijwillige zelfbewoningsplicht bij verkoop van het huis vast te leggen. Maar tegenstanders vinden onder meer dat de gemeente zich dan met het inkomen van inwoners zou bemoeien.

Sociale actie

Dat wil er bij GroenLinks niet in. Haar voorstel is niet alleen een sociale actie maar ook dragen inwoners bij aan het beschikbaar houden van betaalbare woningen voor mensen die dat echt nodig hebben en beschermen ze hun eigen straat of buurt tegen vluchtige passanten, meent de fractie.

De gemeente zou volgens dit plan de inwoners moeten stimuleren om dit te doen, door het ten eerste onder de aandacht brengen dat deze mogelijkheid er is en ten tweede te zoeken naar manieren om woningeigenaren te verleiden. Vervolgens kan de gemeente inwoners ondersteunen om de vrijwillige zelfbewoningsplicht te laten vastleggen in regelgeving, zegt GroenLinks raadslid de Looze. “Door dit goed vast te leggen in regelgeving, kan deze vrijwillige zelfbewoningsplicht op het betreffende huis voor onbepaalde tijd blijven gelden. Op die manier beschermen we het huis voor altijd tegen huisjesmelkers.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.