Het moet niet een complete hotelwijk worden, waarnaar Kronenburg had op weg schijnt. Dat geluid klonk over de voormalige kantorenbuurt, wel eens het Manhattan van Amstelveen genoemd, in de gemeenteraad. Die wil er, net als B&W, veel woningen voor studenten realiseren, een uitbreiding van het er naast gelegen Uilenstede.

Floortje Gordon

Een ‘dynamisch woon-werkgebied met betaalbare studentenhuisvesting’ noemt de gemeente het ideaal dat haar voor ogen staat. De laatste aanvraag waar het college van B&W nog aan meewerkt, is een hotelconcept voor internationale studenten en academici. Het is een plan van Student Experience die er het Academic Hotel wil stichten. Overige aanvragen voor hotels en andere short-stay plannen in Kronenburg neemt het niet in behandeling, om voorlopig de handen vrij te houden. Men kan er tijdelijk huisvesting huren voor € 800 tot ruim € 1000 per maand, zodat het juist voor de meeste studenten in feite onbetaalbaar wordt.

Ministerie

Wethouder Floor Gordon van Ruimtelijke Ordening zegt dat de gemeente met het ministerie van infrastructuur praat om de studentenhuisvesting er te krijgen. Die werd door het Rijk eerder verboden, omdat het zich wilde houden aan de regels voor bebouwing rond Schiphol. Kronenburg ligt in  een aanvliegroute, maar volgens de GGD hebben juist studenten weinig last van lawaai. Een aan studentenhuisvesting is in de regio grote behoefte, zegt Gordon. Zij wijst er op dat de laatste jaren veel leeg staande kantoorgebouwen zijn omgebouwd tot hotels. “Teveel hotels en short-stay kan ons toekomstbeeld en de leefbaarheid in het gebied in de weg zitten,” zegt ze. “In afwachting van nieuw ruimtelijk beleid werken we daarom niet mee aan aanvragen voor hotels en short-stay.”

Leegstand

Om de leegstand van kantoren in Kronenburg te lijf te gaan, kan transformatie of herontwikkeling naar andere functies er voor zorgen dat een gebied weer tot leven komt, weet de gemeente.  Juist door de aanpalende studentencampus Uilenstede en de nabijheid van de VU en de Zuidas is het gebied een logische plek om te voorzien in de enorme behoefte aan studentenhuisvesting, vindt de gemeente. En zij meent ook dat toevoeging van studentenhuisvesting belangrijk is om in Kronenburg economische groei, kennis, innovatie en werkgelegenheid te stimuleren.

Academic Hotel

Het Academic Hotel richt zich vooral op internationale studenten en aan onderwijsinstellingen verbonden academici. Die functie was er nog niet op Uilenstede/Kronenburg en is een goede aanvulling op bestaande studentenhuisvesting, meent de gemeente. Het hotel krijgt naar verwachting 500 kamers en komt naast park Kronenburg. De ontwerp-startnotitie voor deze ontwikkeling ligt van 6 juli tot 16 augustus voor reacties ter inzage. Zie www.amstelveen.nl/bouwprojecten.

 

9 REACTIES

  1. Floortje (ja haar naam is Floortje geen Floor!) Gordon-De Bruijn gelooft echt dt dergelke concepten voor studenten zijn en betaalbaar zijn voor studenten?
    Kijk eens wat in Amsterdam The Student Hotel kost. Het is gewoon een interessante marketingstunt voor nieuwe hotelkamers in het hoogste segment! En politici trappen er elke keer in.

    • Dacht je nu echt dat de gemeente iets voor studenten die weinig te besteden hebben iets wil doen? Dat weet onze Floortje, die van de club van D’66 die in het verleden enkel voor dure huisvesting stemde, ook heus wel. Maar het klinkt leuk naar de buitenwacht Student Hotel. Maw ze “trappen “ er bewust in.

  2. Het eerdere vermoeden staat omschreven in de notitie:
    De prijsklasse van de extended stay hotelkamers (maximaal 6 maanden) voor de internationale academische doelgroep ligt naar verwachting tussen € 795,-en € 1050.

    Het conceptgeeft plaats aan ongeveer 500 volledige gemeubileerde kamersmet eigen badkamer en pantry, voorzien van airco en wifi en algemene voorzieningen.

    De gemiddelde Amstelvener zou graag in dit segment een woning willen huren. Maar daar heeft Amstelveen Floortje Gordon-De Bruijn met haar riante wethouder-salaris geen boodschap aan.

  3. Tja, als er eens veel woningen in deze prijsklasse gebouwd zouden worden, heb je misschien ook kans dat die nooit gerealiseerde doorstroming op gang komt. Overigens ben ik dan wel van mening dat deze groep dan ook een huurbescherming moet hebben, maar dat kan Jammergenoeg niet in gemeente geregeld worden.

  4. “Het moet niet een complete hotelwijk worden, waarnaar Kronenburg had op weg schijnt. Dat geluid klok over de voormalige kantorenbuurt, wel eens het Manhattan van Amstelveen genoemd, in de gemeenteraad.”

    @JB, dit is wartaal.

  5. Aan nieuwe gebouwen zou altijd de eis gesteld moeten worden dat zij eventueel kunnen worden omgebouwd, getransformeerd of herontwikkeld naar andere functies als dat ooit om één of andere reden noodzakelijk of aantrekkelijk is.

    Voorbeeld: Het vernieuwde gebouw van Hudsons Bay lijkt ongeschikt om ooit nog te getransformeerd te kunnen worden tot een gebouw met een woon- of verblijfsfunctie zonder het wéér helemaal te moeten strippen. Dat zou wel eens jammer kunnen blijken te zijn. Het lijkt namelijk onzeker of daar wel een warenhuis komt. Besturen is vooruitzien.

  6. “Volgens de GGD hebben juist studenten weinig last van lawaai.”

    Wat een wonderlijke uitspraak. Studenten hebben misschien weinig last van de herrie die zij zelf maken, maar van vliegtuig- en ander verkeerslawaai is bekend dat die slecht is voor concentratie, nachtrust en gezondheid in het algemeen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.