Herbert Raat

Hoe zeer ook plaatselijk politieke partijen na de verkiezingen compleet het tegenovergestelde verkondigen dan daarvóór wordt bewezen in Rotterdam. GroenLinks en PvdA zitten nu in B&W en dát pleit voor de verkoop van de aandelen in Eneco, hoewel beide partijen er destijds faliekant tegen waren. Wethouder Herbert Raat, fervent voorvechter van het door de 53 gemeenten behouden van Eneco-aandelen, meldt dat op zijn blog.

Adriaan Visser

Hij vindt dat de lokale overheden een vinger in de pap moeten houden bij de energiemaatschappij en niet de complete zeggenschap overdragen aan de hoogst biedende op de markt. Vooral uit overwegingen van milieu en energietransitie. Die zouden GroenLinks moeten aanspreken, maar waar pluche lonkt, verdwijnt kennelijk groen. In het nieuwe stadsbestuur zit ook D66 en wethouder Visser van die club is voorstander van dumpen op de markt. Als voorzitter van de aandeelhouderscommissie heeft hij de andere gemeenten opgeroepen hem daarin maar te volgen. Overigens zit ook de VVD in het stadsbestuur van de Maasstad, die weigerde met de grootste fractie – Leefbaar Rotterdam – aan te sluiten en voor een linkse coalitie koos. En die blijkt nu dus voor verkoop. Ook Den Haag koos daar al voor gekozen.

Negen procent

Daardoor, zegt Raat, blijft nog maar negen procent van de aandelen in handen van gemeenten die ze graag willen houden. Visser c.s. willen graag cashen. Raat vraagt zich af of met zo weinig aandelen in publieke handen, zonder een grote gemeente, lokale overheden wel invloed kunnen uitoefenen op het bedrijf. B&W leggen, op Raats voorstel, aan de gemeenteraad twee opties voor: Houden of verkopen.

Amstelveen was altijd en (politiek) bloc tegen verkoop en hield er in Rotterdam zelfs een seminar over, waar Visser overigens in zijn eigen standplaats niet heen kwam, om het energievriendelijke aspect van niet naar de markt gaan te benadrukken. Het aantal tegen verkoop agerende gemeenten is inmiddels geslonken.

Raat: “Voor de verkiezingen was nog 25% van de gemeenten tegen verkoop. Het gaat in deze zaak om principes en geld. Eneco is onder directeur Jeroen de Haas koploper geworden in duurzaamheid. Mede daardoor is de waarde van het bedrijf volgens deskundigen 3 miljard euro of meer waard.”

 Gouden eieren

Hij beseft dat Rotterdam, als grootste aandeelhouder (30% van het totaal), 600 miljoen euro kan binnen halen door die door haar gewenste verkoop. Amstelveen, met 1,5% van de aandelen, kan daar mogelijk 30 miljoen euro voor vangen. Maar men slacht de kip met de gouden eieren, denkt Raat. Men ruilt namelijk de jaarlijkse inkomsten uit dividenden in voor een zak geld op dit moment.

Publieke voorzieningen
Het gaat ook om de vraag of een overheid in een commercieel bedrijf moet zitten, als marktpartijen Eneco overnemen. “Essentiële publieke voorzieningen als energie kan je niet aan de markt over laten. Toch gebeurt dit wel in Nederland”, constateert Raat. “Wij zijn de afgelopen jaren wat mij betreft doorgeslagen om dit soort zaken te privatiseren.” Maar de PvdA en GroenLinks in Rotterdam gaan daar kennelijk mee verder.

Raat: “Mocht de gemeenteraad beslissen te verkopen, dan hoop ik op een aanpak á la Noorwegen. In tegenstelling tot Nederland gaf dat land zijn olie- en gasopbrengsten niet meteen uit. Het geld zit voornamelijk in een staatsfonds om ook welvarend te blijven als er geen olie-inkomsten meer zijn. Het zou verstandig zijn als wij in Amstelveen dit ook doen of tenminste voor een gedeelte van het geld. Laatste woord hierover is uiteraard aan de gemeenteraad.”

 

6 REACTIES

 1. Weer die grote woorden van Herbert Raat.

  In zijn propagandaretoriek vergeet Raat elke keer dat de publieke delen zijn afgesplitst van Eneco in een apart bedrijf dat de naam Stedin draagt en van Stedin daar blijft Amstelveen aandeelhouder in en die mag wettelijk alleen van overheden blijven.

  Eneco is een heel commercieel bedrijf met topinkomens, een serviceverkoopbedrijf in de kern die bovendien voor eindklanten te duur is. Wat heeft een overheid daarin te zoeken? Logisch dat verkocht wordt.

  • Als ik het goed heb is Stedin toch de netbeheerder en zorgt Eneco voor de stroom? In mijn simpele gedachtengang kan de 1 niet zonder de ander. Het lijkt mij als overheid dan toch van zeer groot belang dat je een vinger in de pap van de gehele keten wil houden. Voor de rest mocht het wel komen , ook zeer eens met Raat.

   Goh zeg, ik schrok er zelf van ; ik ben het nu eens met Raat op alle fronten ( op dit punt dan hè) 😂😂😂

 2. Frank Bikker:
  Stedin is monopolist. Zij levert de facto de fysieke energie als het gaat om gas.
  Liander (ook in overheidshanden) doet dat voor electra (ook als monopolist).

  Klanten zijn vervolgens vrij te kiezen welke commerciele leverancier ze voor gas resp electra kiezen. Eneco, Nuon (onderdeel Vattenfalt), Essent (onderdeel RWE), Greenchoice, VanDeBron, EnergieDirect, NLE, EON, Engie etc etc.

  Met andere woorden we en de overheid, resp. Stedin kan heel goed zonder Eneco. (Eneco kan echter niet zonder Stedin en Liander)
  Nogmaals: Wat moet een overheid in deze commerciele markt?

 3. Amstelveen had die aandelen in Eneco moeten verkopen en het geld moeten besteden aan de A9-tunnel die door Raat is getorpedeerd. Dan was er iets met dat geld gedaan waar Amstelveen beter van was geworden.

  Eltjo, Stedin en Liander zijn toch netbeheerders en juist geen leveranciers van energie? Of heb ik er nog minder van begrepen dan ik al dacht?

 4. Het is misschien een idee om de website van Stedin te lezen. Daarop staat onder meer wat hun kerntaken zijn, zoals transport van elektriciteit en gas en het onderhouden van de netwerken. Nadrukkelijk geen produktie en handel/verkoop van energie, want dat is juist waar onder andere Eneco zich mee bezig houdt (zie wiki). En aangezien Eneco kennelijk veel aandacht en geld besteedt aan het opwekken van duurzame energie, hecht onder andere de gemeente Amstelveen daar veel waarde aan. Voor wat het waard is wat mij betreft, maar zo liggen volgens mij de feiten.

 5. Merkwaardig, een zogenaamde liberaal die een onderneming in handen van de overheid wil houden.

  Eneco zal door de markt gedwongen worden om steeds duurzamer te gaan produceren. Daar heeft dat bedrijf Herbert Raat niet voor nodig.

  Raat is alleen liberaal als hem dat uitkomt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.