“De siertuin van onze gemeente”, noemde Amstelveens burgemeester Tjapko Poppens het Amsterdamse Bos. Het was ook het initiatief van zijn gemeente dat burgemeesters, wethouders kunst en cultuur, raadsleden en vertegenwoordigers uit de sector uit heel de Amstelland-Meerlanden donderdag (23 september) bijeen kwamen in het Bostheater. Om met elkaar over kunst en cultuur te praten en daarin verbinding van bijvoorbeeld het culturele erfgoed te zoeken.

Want cultuur is grensoverschrijdend, stelde Poppens vast. Hij vond het theater ook een mooie plek om uit heel de regio samen te komen, al kon hij er niet om heen dat de voorstellingen en ook de sprekers tijdens de happening door vliegtuigen worden gestoord, omdat Schiphol er nu eenmaal vlak bij ligt.

Eerder gepland

Cultuurwethouder Herbert Raat betoogde dart door corona de cultuursector wel een heel nare tijd achter de rug heeft. “Dit evenement over de kunst en cultuur in Amstelland hadden wij al in 2019 gepland. Maar corona heeft sinds die tijd het belang van samenwerking op dat gebied alleen maar onderstreept. Er is bijvoorbeeld een atelierroute in Aalsmeer en een week later een in Amstelveen. Waarom zouden wij die dingen niet meer op elkaar afstemmen?” Hij zei dat hij het cultuurbeleid breder wilde maken “Kijk over de grenzen van heen.”

Regio

Daarover spraken de vertegenwoordigers van gemeenten ook. Om een aantrekkelijker kunst- en cultuuraanbod in de regio te krijgen. Men wil in het vervolg eenmaal per jaar bij elkaar komen. Dit was dus de eerste keer voor
Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn. Nu de Metropoolregio Amsterdam (MRA) de zes gemeenten meer vrijheid geeft de eigen culturele agenda te bepalen en zelf onderlinge samenwerkingen te zoeken, ziet het Amstelveense college kansen. Burgemeester Poppens constateerde dat de kunst- en cultuursector het zwaar heeft en dat het rijke aanbod van de regio op de kaart moet worden gezet.

Samenwerking
Volgens wethouder Herbert Raat geeft de regio veel te bieden en dienen diverse gemeenten daarin als voortuin van de MRA, met prachtige instellingen in het groen als het Bostheater en het Kunstfort bij Vijfhuizen (Haarlemmermeer). Maar ook aan erfgoed zijn er naar zijn mening nog parels te ontdekken die nu vaak onderbelicht blijven. “Wij zien kansen in het gebruiken van elkaars locaties, door het landschap als podium in te zetten en door ideeën uit te wisselen op het gebied van bijvoorbeeld cultuureducatie.” Samen optrekken heeft volgens hem als resultaat dat men de cultuur en het erfgoed beter onder de aandacht van het publiek kan brengen. “Om de samenwerking op gang te brengen, nodigen wij alle cultuurwethouders uit om hiervoor samen van gedachten te wisselen.”

Stenen

Burgemeester Joyce Langenacker van Ouder-Amstel, die daar ook de portefeuillehouder van kunst en cultuur is, ondersteunt die gedachte van harte. In een toespraak belichtte zij onder meer het culturele en historische erfgoed dat haar gemeente rijk is, zoals de oudste kerk van Amstelland (Amstelkerk), de Urbanuskerk (waarvan er ook twee in A stelveen staan) en de eeuwenoude Portugees Israëlitische Begraafplaats. Zij hanteerde letterlijk vier stenen als bouwstenen van de cultuur, waarvan ruimte er één was. “Wij hebben wel broedplaatsen voor weidevogels, maar niet voor de creativiteit van de artiesten”, zei ze.  “Als individuele gemeenten hebben we allemaal eigen stenen om bij te dragen. Kunst en cultuur is een verbinder pur sang. Juist vanuit creativiteit van kunstenaars slaan we immers vaak de brug naar het bespreekbaar maken van wat leeft in onze samenleving.”

Volgens haar verrijk en versterkt het op dat gebied verder kijken dan de eigen gemeentegrenzen. “Er is zoveel unieks en moois te ontdekken in de tuin van onze buren.” Zij toonde zich ingenomen met het Amstelveense initiatief. “Ik denk dat we vandaag een en stap hebben gezet om samen een stevig huis te bouwen.”

Storyteller
Voor deze bijeenkomst waren naast de bestuurders ook culturele partijen, beleidsmedewerkers en stakeholders van de zes gemeenten uitgenodigd. De middag was niet alleen bedoeld om vooruit te kijken naar toekomstige samenwerkingen, maar ook om op een laagdrempelige manier met elkaar om in gesprek te gaan en kennis te maken met de diverse spelers uit het culturele veld. Het programma werd afgesloten met een voordracht van storyteller Sahand Sahebdivani en performance ‘Jellyfish Tree’ van Victorine Pasman, die op artistieke wijze hun visie op kunst en cultuur in de regio gaven. En er was tot slot was er nog een optreden van zangeres Joya Mooi.

Foto: Janiek Dam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.