De leiding van het Odensehuis (voor beginnende dementerenden en mantelzorgers) in Alleman zegt blij te zijn met het besluit van de gemeenteraad een tweede laagdrempelig ontmoetingshuis te openen. Maar volgens haar is uitbreiding van de capaciteit in het wijkcentrum en dus extra geld nodig. Dat bleek tijdens een bezoek van de SP.

De fractie diende een door de raad overgenomen motie in, waarin een tweede huis werd gevraagd. Ook wethouder Marijn van Ballegooien van Zorg (PvdA) schaarde zich erachter.

Indicatie onnodig

Het was vorige week niet het eerste bezoek van Marina Casadei en Wil Roode van de SP aan het Odensehuis in wijkcentrum Alleman. Het duo was er ook eerder dit jaar. Daaruit kwam de motie voort. Voor het Odensehuis is geen indicatie is vereist.

Coördinator Natalia Leviti van het eerste huis zegt dat het letterlijk uit zijn jasje groeit. “Steeds meer mensen weten de weg hierheen te vinden. We zijn drie dagen per week open en zien dat het op sommige momenten moeilijk wordt voor de bezoekers. Een paar mensen willen hier bijvoorbeeld graag rustig hun krantje lezen onder het genot van een kopje koffie, maar dat gaat moeilijk als er vlak naast jou andere mensen aan het sjoelen zijn”, zegt ze. “Mensen met beginnende dementie raken dan sneller overprikkeld en dan wordt de situatie onrustig. We hebben dus ook korte termijn oplossingen nodig. Anders zullen mensen wegblijven die we nu juist graag een goede dagbesteding willen bieden”

Meer ruimte

Volgens de medewerkers moet nu het Odensehuis in Alleman al vijf dagen per week open zijn. Want het duurt nog wel even voordat er een tweede Odensehuis gerealiseerd gaat worden. En ook het geplande nieuwe wijkcentrum in Bankras/Kostverloren zal nog enkele jaren op zich laten wachten. “Of we krijgen er een extra ruimte bij, zodat bezoekers elkaar niet meer in de weg lopen met hun verschillende activiteiten”, noemt Natalia Leviti als alternatief.  “Maar dat gaat meer geld kosten”.

Mantelzorger ontlast

Het college van B&W zegt veel waarde te hechten aan goede voorzieningen voor mensen met beginnende dementie en dagopvang van hen.  Door het Odensehuis kan een zwaardere vorm van dagbesteding worden uitgesteld. En mantelzorgers worden ontlast, waardoor zij de zorg voor hun naasten mogelijk langer aan kunnen, redeneren Van Ballegooijen en SP.

De fractie vindt dat óók gekeken moet worden naar een oplossing voor de korte termijn voor het Odensehuis op de huidige locatie. De fractie zegt zich te zullen inspannen om nu al van B&W een budget los te krijgen voor de gewenste uitbreidingen van het ontmoetingshuis voor dementerenden in Alleman.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.