Bezwete bejaarden hadden het moeilijk met de hitte. Vorige week, met een hitterecord, bleek in onder meer het buurtrestaurant Bij Klaasje (foto). Dat is gevestigd in een van de nieuwe woontorens van Brentano, die men grenzend aan de Oranjebaan ziet. De buurt mag er komen, men kan er á la carte eten, maar ook het dagmenu nuttigen. De meeste dagelijkse bezoekers komen daarvoor. Zij zijn huurders van een appartement in de torens.

“Ik zweet me rot”, zei een van de vele vrouwelijke vaste klanten. Zij was een van de weinigen, want de meeste dagelijkse bezoekers konden de verzengende hitte aan de tafeltjes niet verdragen en bleven weg. “Dan zien ze mij hier niet”, vertelde zondag een vaste dagelijkse bezoeker,  die er een week lang niet was geweest en het even probeerde. Maandag was hij er weer niet. Voormalig uitbater van een café aan de Fokkerlaan, ex-horecaman Jan van Grieken (92) wel. Hij is zelf fietsfanaat, deed zijn leven lang aan wielersport en was dus warme dagenlang niet geweest wegens de Tour de France.

Duizend euro

De nieuwe woontorens, waarin appartementen tegen plusminus € 1000  per maand (exclusief servicekosten) gehuurd kunnen worden, hebben geen van allen airco. Wel in de woonkamers die het zorgcentrum zelf biedt. Stichting Brentano is geen eigenaar (meer) van de grond, zodat een vastgoedbeheerder de appartementen en Woonzorg Nederland het gedeelte van het zorgcentrum in eigendom hebben. Daar worden vooral bejaarde dementerenden een verpleegd.

Geen bescherming

Overwegend is in bijvoorbeeld het restaurant geen enkele bescherming tegen de felle zon. Geen airco, geen zonneschermen geen defensieve gordijnen. Maar het is in meer ouderencentra mis met de hoge temperaturen. Eigenlijk heeft alleen het Zonnehuis goede klimaatbeheersing. Het daarbij behorende Belmonte heeft geen enkele airco op de kamers, wel op de vier die er zijn voor tijdelijke opname. Het Huis aan de Poel blijkt niet op grote schaal airco te hebben, maar sommige kamers zijn daar wel van voorzien. Dat blijkt niet het geval bij Nieuw Vredeveld. “Airco is natuurlijk geen wettelijke verplichting, maar in zorgcentra zou men die, zeker als zij nieuw zijn, wel verwachten”, zegt verpleegkundige Raymakers uit het oosten des lands, die zelf jarenlang in een dergelijk instituut werkte.

Doorstroming

Dat oudere tehuizen het niet hebben, valt misschien wel te gebruiken, zegt een verzorgster bij Brentano. “Maar hier is alles splinternieuw.” Ze wil, haar naam niet noemen uit vrees voor represailles. Er is geen enkele zonwering, klaagt een van de bezoekers van het restaurant ‘Bij Klaasje’. Zodat senioren blij zijn dat de ergste hitte voorbij lijkt.  “Misschien”, zegt een familielid van een van hen bitter, “is dit een nieuwe vorm van doorstroming of euthanasie. In de ruimten voor ontmoeting kun je echt niet zijn.” Een geplande Bingoavond in het restaurant aan de Oranjebaan werd dan ook donderdag afgelast wegens de hitte. Maar misschien zouden de door de zon gewaarschuwden toch niet komen.

SBA

Brentano was de oude naam van het zorgcentrum, met aanleunwoningen, aan de Klaasje Zevensterlaan. Toen dat fuseerde met het onder de Stichting Bejaardenzorg Amstelveen (SBA) vallende Huis aan de Poel, bleef de afkorting behouden. De B stond alleen in het vervolg voor Brentano, naar de stichter van het uit Amsterdam overgekomen en door nieuwbouw vervangen in Amstelveen. Brentano werd langzamerhand een begrip in Amstelveen op het gebied van de zorg, die ook met thuishulp en hulp bij het huishouden werd uitgebreid. Inmiddels is ook het beste lokale zorgcentrum Nieuw Vredeveld er bij gekomen, ooit van de Hervormde Diaconie en zienderogen kwalitatief verslechterd, zodat de gemeente een paar jaar geleden de Inspectie Gezondheidszorg te hulp riep om de wantoestanden voor bewoners te beteugelen.

Verkocht

Inmiddels is de grond tussen Oranjebaan en Klaasje Zevensterlaan verkocht door Brentano aan vastgoedmagnaten. Volgens de directie omdat men nu eenmaal in zorg is gespecialiseerd een vastgoed een ander vak is. Maar volgens buurtbewoners omdat de stichting geld nodig had. De voormalige aanleunwoningen zijn gesloopt en er worden op de hoek van de Oranjebaan en de Camera Obscuralaan nu 146 koop- en huurappartementen gebouwd. De 57 koopwoningen in twee  gebouwen zijn vrijwel allemaal al verkocht. De 89 huurwoningen met een oppervlakte van 64 tot ruim 100 m² komen naar verwachting volgend jaar gereed. Ze worden gerealiseerd in het middeldure segment.

1 REACTIE

  1. Dat die oude Jan van Grieken still going strong is. De enige barkeeper die ik ooit heb gekend die bier niet lekker vond. Hij heeft trouwens ook nog de huidige Pub gerund.

    Belachelijk dat er geen airco is in de verpleegtehuizen . Ook te idioot voor woorden dat een medewerker enkel anoniem commentaar wil geven. Wel tekenend voor de werksfeer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.