Ook dit jaar doet de gemeente me aan de NK Tegelwippen, een wedstrijd om tuintegels voor groen te vervangen. Dat lukt niet zonder dat de inwoners daarbij helpen. Vandaar de extra ophaaldag, maandag 31 oktober, om zoveel mogelijk inwoners te stimuleren me te doen.

Met de tegelservice wil de gemeente inwoners aanmoedigen om hun tuin klaar te maken voor het veranderende klimaat, zegt zij. Tot nu toe zijn er in Amstelveen bijna 15.000 tegels gewipt. Daar komt dus de oogst van een extra ophaaldag bij.

Droge zomer

Volgens wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid waren gevolgen van de klimaatverandering ook deze zomer weer zichtbaar. “Juli en augustus waren de droogste maanden sinds 1833 en augustus was warmer dan normaal”, zegt ze. “In andere landen was er juist veel wateroverlast. Groene tuinen en geveltuinen helpen bij de opvang van teveel water en zorgen voor koelte in tijden van warmte. Met de tegelservice proberen we inwoners te motiveren tegels te vervangen voor groen.”

155

Tot nu toe hebben er 155 huishoudens meegedaan met het NK Tegelwippen. Op www.amstelveenrainproof.nl staat alle informatie over het NK Tegelwippen en kunnen inwoners zich aanmelden, wat tot uiterlijk woensdag voorafgaand aan de ophaaldag kan. Alleen tuintegels worden opgehaald, dus geen ander (tuin)afval. Vanaf zaterdag voorafgaand aan de ophaaldag om 16.00 uur tot uiterlijk 7.30 uur op de ophaaldag kunnen de tegels op de dichtstbijzijnde straathoek worden gezet.

De gemeente geeft ook gratis tuinadvies en er wordt bij Ateliers 2005 aan de Van Weerden Poelmanlaan een voorbeeldtuin aangelegd, met informatie over klimaatbestendige maatregelen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.