Het financiële risico van de Nieuwe Legmeer, waar B&W de duurzaamste wijk van Amstelveen willen creëren op het bestaande bedrijventerrein (foto), bedraagt 25 tot 35 miljoen euro, maar dat kan terug worden gebracht tot vijftien miljoen. Dat zei gemeentelijk directeur Ruud Voskuil, de manager van het project, woensdag tijdens een gesprek met raadsleden.

De bedoeling is dat bedrijven verhuizen naar het nieuwe Bedrijventerrein Amstelveen Zuid (BTAZ), maar voorlopig gaan het gemeentelijk afvalbrengstation en de gemeentewerf er niet heen, zoals de bedoeling was. Uit de presentatie van Voskuil bleek voorts dat een kwestie van onderhandelen wordt tussen gemeente en markt.

124 eigenaren

Want er zijn 124 eigenaren van grond en panden. En misschien waarschijnlijk veel meer ondernemers, omdat een deel van hen in een gehuurd pand zit. Voorgesteld wordt het gebied te verdelen in 26 zogenaamde clusters en die niet allemaal tegelijk te realiseren. Waarschijnlijk wordt er met drie begonnen, waarbij het gemeentelijke afvalstation niet hoort.

Prijsopdrijving

Maar raadslid Tawros Aslanjan van D66 achtte het mogelijk dat achterblijvende pandeigenaren voor prijsopdrijving zorgen. Ook VVD-raadslid Jet Smit waarschuwde voor te hoge kosten. “We kunnen wel van alles willen, maar ik zie ook enorme risico’s”, zei ze. Volgens de plannen komen er drieduizend woningen, waarvan twintig procent ‘sociaal’, 45% middelduur en 35% duur. Raadslid Arnout van den Bosch (PvdA) nam aan dat met sociaal huurwoningen worden bedoeld en was met de zeshonderd die er komen zeer tevreden. Er is totaal 27.000 vierkante meter bedrijfsruimte gedacht en drieduizend vierkante meter horeca. Verder een schoolcomplex van 3500 vierkante meter tweéduizend zijn bestemd voor andere voorzieningen. In februari 2024 moet de eerste paal zijn geslagen, ook al om de toegezegde subsidie van negen miljoen van het Rijk te krijgen. En in 2030 staan er volgens de gemeente 2200 woningen. Duurzaamheid is wat wethouder Floor Gordon betreft wat de wijk zal kenmerken.

Wereld is veranderd

Intussen hebben de 124 eigenaren allen hun eigen belangen. De financiële risico’s zijn zowel voor de gemeente als voor de markt sterk gestegen, hield Voskuil de raadsleden voor. Dat komt niet alleen door de gestegen energiekosten, maar ook door de hoge inflatie, die invloed hebben op wat de bewoners willen uitgeven. “De wereld is echt veranderd”, zei Voskuil. Een apart aspect is het inpandige parkeren. Als onder alle appartementen een parkeergarage komt, dan worden de bouwkosten natuurlijk hoger, terwijl de gemeenten wil dat 65% van de woningen ‘betaalbaar’ blijft, zonder overigens uit te leggen wat onder dat woord moet worden verstaan. Ook over het aantal vierkante meters per woning werd niets gepresenteerd. Het was SP-fractievoorzitter Patrick Adriaans die daarop wees, kennelijk denkend aan de vrij kleine woningen die tot nog toe worden gebouwd.

Volgens Pieter Otten van de zware ambtelijke delegatie die was komen opdraven, is Nieuw Legmeer volkomen energieneutraal te realiseren. Maar het wordt wel de vraag wie de investeringen in de energie op zich neemt: De gemeente of de markt? In elk geval zal het de gemeente ook wat kosten, zei hij. Maar daarover moeten de onderhandelingen nog dit jaar starten.

1 REACTIE

  1. Zullen we eens met die 35% duur kappen en die gelijkelijk verdelen over sociaal en echt betaalbaar. Dan zijn er een veel groter aantal mensen geholpen, maar waarschijnlijk willen onze VVD-vrienden dat niet.
    Het begrip vooruitziende blik en anticiperen behoort nu niet direct tot hun beleid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.